?> ЗВЕЗДАНИ АСТЕРОИД | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗВЕЗДАНИ АСТЕРОИД

Shutterstock

Shutterstock

Сачињен је од честица звезда које су нестале пре формирања Сунца.

Међунродни тим истраживача, предвођен начницима из Јапану, помоћу микроскопа и масене спектрометрије истраживао је састав узорака узетих са астероида Ријагу да открије његово порекло. Посебно се фокусирао на испитивање нивоа стабилног изотопа кисеоника. Изотопски састав кисеоника код примарних минерала може да обезбеди потенцијално важне информације о њиховом пореклу”, како тврде Норијуки Kавасаки и колеге у својем научном раду.

Пре свега јер се комете формирају на већој удаљености од Сунца него астероиди, а због хладнијих температура у тим регионима у својем саставу задржавају значајну количину леда. Поређења ради, астероиди су готово у потпуности сачињени од стена. Анализе су указале на присуство карбонатних минерала у узорцима прашине заједно са аминокиселинама, што сугерише да се астероид формирао у условима где владају ниске температуре и велика влага – дакле негде где лед не испарава лако, као нпр. региони око Урана и Нептуна. И ту није крај јер је тим такође успео у њима да идентификује минерале попут спинела, оливина и перовскита који се формирају на вишим температурама тј. изнад 1.000 степени Целзијуса.

Једна од хипотеза које су се појавиле након ових анализа јесте да је неки материјал из унутрашњег дела Сунчевог система отпутовао даље од Сунца и на крају се сударио са Ријагуом што је резултирало њиховим спајањем и необичним саставом. Научници тврде да им сав овај детективски рад помаже да реконструишу његову историји и место у универзуму, а до сада су већ утврдили да он садржи и честице звезда које су експлодирале пре него што се Сунце формирало.

(Национална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар