МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЗВУК УСПАВАНКЕ СМИРУЈЕ

Shutterstock

Успаванке су одличне за бебе јер их смирују. Бебе реагују на саму песму, без обзира што им није позната мелодија или језик на којем се пева. Оно што је једино важно је да се ради о успаванкама, али и да их пева њима драга особа. Управо је то доказало и истраживање које је спровео Harvard Music Lab, где су проучавали како деца реагују на различите песме пре спавања, а открили су да најбоље реагују управо на звук успаванки.

Успаванке успоравају рад срца детета, што утиче на мирно и дубоко дисање и то их додатно смирује. Успаванке су одличне јер се њихова мелодија понавља, лагана је и опуштајућа, а то умирује бебе. Додатна предност је ако успаванку певају родитељи или познате особе на чији је глас беба навикла и због чега се осећа сигурно.

Дакле успаванке су одличне из више разлога. Оне смирују бебе, повезују особу која пева успаванке и бебу, смањује се ниво стреса код беба и код особе које пева, продубљује дисање бебе и омогућава бољи сан. Ако се не сећате текстова успаванки, можете и измислити неку. Не заборавите да је једино важно да беба чује ваш глас, речи јој нису битне. Ипак, бебе ће боље реаговати на успаванку која им је позната, па пробајте да увек певате исте.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар