МЕЂУ ИЗМЕЂУ

АМЕБА КОЈА ЈЕДЕ МОЗАК

398 pregleda

Случај потврђен је на Флориди, саопштили су здравствени званичници у овој америчкој држави.

Министарство здравства Флориде је потврдило да је једна особа у округу Хилсбороу заражено једноћелијском амебом Naegleria fowleri која узрокује инфекцију мозга и која је обично смртоносна. Амеба се обично налази у топлој свјежој води, а у тело улази кроз нос. Министарство није открило где је особа инфицирана, као ни њено здравствено стање, а познато је да се амеба не може пренети са особе на особу.

Случајеви су углавном регистровани у јужним америчким државама, на Флориди су ретки, те је од 1962. године регистровано 37 случајева. С обзиром на озбиљност инфекције, Министарство је издало упозорење становницима округу Хилсбороуг.

Локалном становништву је саветовано да избегава контакт носа и воде из чесме и језера, реке, канале и слично где је инфекција могућа, посебно током топлијих летњих месеци, јула, аугуста и септембра. Инфициране особе имају симптоме попут повишене температуре, вртоглавице и повраћања, као и укочења врата и главобоља. Већина умире за мање од седам дана. Министарство је апеловало на оне који примете симптоме да се што пре јаве лекару јер болест брзо напредује, пише Би-Би-Си, преноси портал Кликс.

(Извор Спутњик)

О аутору

administrator

Оставите коментар