MEĐU IZMEĐU

SOFTVERSKI LIK DAVIDA

274 pregleda

Holandski umetnik Bas Utervejk pomoću moderne tehnologije stvara realistične portrete ljudi čiji su likovi predstavljeni skulpturama ili slikama. Tako je slika Napoleona, ali i Mikelanđelova skulptura dobila ljudski oblik.Bas Utervejk iz Amsterdama objasnio je da je želeo da vidi može li realno da prikaže ključne ličnosti istorije, kao što su Van Gog ili Napoleon, ali koristeći softver. Takođe je svoj talent iskoristio i za statue poput Mikelanđelovog Davida i Kipa slobode, piše Dejli mejl”.

Bas koristi veštačku inteligenciju, odnosno softver koji može da kreira slike od nule ili na osnovu kompozicije različitih portreta tako što se ubace određeni podaci kao što su crte lica.

Pokušavam da vodim softver do verodostojnog ishoda. Svoj rad smatram više umetničkim interpretacijama nego naučno ili istorijski tačnim – rekao je Bas.Do sada je završio između 50 i 60 slika pomoću veštačke inteligencije.Radim na slikama istovremeno, ponekad ih ostavim nedeljama, pa nastavim kasnije kada imam novu inspiraciju ili kada pronađem još materijala – rekao je.

Smatra da je izazov njegovog poduhvata postizanje savršene foto-realnosti, ali uz istovremeno zadržavanje karakteristika ličnosti.Softver ima tendenciju da lako pada do proseka zbog svoje prirode, tako da su mi ponekad potrebni dodatni trikovi i metode da bih postigao ono što želim – objasnio je.Trenutno radi na fotografiji Ane Frank.Postoji nekoliko njenih poznatih fotografija, mogao bih je učiniti starijom, da vidim kako bi izgledala u starosti koju nikad nije dočekala – rekao je.

(Izvor Blic)

O autoru

administrator

Ostavite komentar