MEĐU IZMEĐU

AJNŠTAJN BIO U PRAVU?

343 pregleda

 

Godine 1915. Albert Ajnštajn je predvideo da crne rupe treba da imaju područje poniranja, gde su sile gravitacije prevelike da bi materija mogla da ide kružnim putem. Sada su naučnici otkrili da ono ne samo da postoji, već ima neke od najjačih gravitacionih sila u svemiru. Istraživači sa Univerziteta u Oksfordu uhvatili su kako materija nestaje kroz ovu čudnu granicu.

Fizičar dr Endru Mameri, koji je vodio studiju, rekao je: „Ovo je prvi pogled na to kako plazma, oljuštena sa spoljne ivice zvezde, prolazi u svojem svoj konačnom padu u centar crne rupe.” Crne rupe su jedna od najčudnijih pojava u svemiru, izgleda da na njihovim ivicama klasična fizika ne važi. Kako se materija stropoštava ka neverovatno gustom centru, ona se približava oblasti poznatoj kao horizont događaja, piše Daily Mail.

Prema njutnovskom pogledu, materija bi trebalo da nastavi da kruži po zakrivljenoj putanji sve do trenutka kada se zaista sretne sa horizontom događaja. Međutim, prema Ajnštajnovim proračunima sile gravitacije oko crne rupe su toliko moćne da će čestice koje se previše približe napustiti svoje zakrivljene putanje i uroniti direktno u crnu rupu. „Ajnštajnova teorija je predvidela da će konačni pad postojati, ali ovo je prvi put da smo pokazali da se to dešava. Zamislite to kao reku koja se pretvara u vodopad. Do sada smo gledali reku. Ovo je naš prvi pogled na vodopad”, objasnio je dr Mameri.

Istraživači su proveli godine usavršavajući matematičke modele da predvide šta će se dogoditi kada svetlost padne u zonu poniranja crne rupe. Predviđanja su zatim upoređena sa rendgenskim teleskopima koji su posmatrali crne rupe udaljene oko 10.000 svetlosnih godina od Zemlje. Decenijama su bile mnogo debata među astrofizičarima o tome da li bi se takozvani region poniranja mogao otkriti. U svojem naučnom  radu, objavljenom u Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, oksfordski naučnici tvrde da su prvi put otkrili emisije iz ovog regiona.

„Poslednji pad plazme dešava se na samoj ivici crne rupe i pokazuje da materija reaguje na gravitaciju u svojem najjačem mogućem obliku”, zaključuje Mameri. „Zaista uzbudljivo jeste to što u galaksiji postoji mnogo crnih rupa i sada imamo novu moćnu tehniku za njihovo korišćenje za proučavanje najjačih poznatih gravitacionih polja.”

(Ilustracija Shutterstock)

(B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar