MEĐU IZMEĐU

BEZ SIDE I PRESAĐIVANJA

176 pregleda

Brazilac postao prvi čovek izlečen od HIV-a bez presađivanja koštane srži.

HIV pozitivan čovek u remisiji mogao bi da bude prvi pacijent koji je potpuno izlečen od HIV-a bez presađivanja koštane srži, prenosi naučni časopis „Sajens.Tridesetšestogodišnji Brazilac čini se da je izlečen od infekcije HIV-a, što predstavlja prvi dokaz kod ljudi da nov način lečenja u bolnici u Sao Paolu daje rezultate.Nakon što je primio izuzetno agresivnu kombinaciju antiretroviralnih lekova i nikotinamid (vitamin B3), čovek, poznat kao „pacijent iz Sao Paola, zbog zaštite indentiteta, prekinuo je sve terapije u martu 2019. godine i od tada nema virus u krvi.

Prethodnih godina zabeležena su dva slučaja izlečenja – kod pacijenata „Berlin i „London, kojima je u okviru terapije protiv kancera presađena koštana srž, što je kao indirektnu posledicu imalo i izlečenje od HIV-a.Slučaj muškarca iz Sao Paola bi zbog toga bio, ukoliko se zaista ispostavi da se virus neće vratiti, prvi poznati medicinski slučaj izlečenja od virusa HIV-a bez presađivanja koštane srži.

Rikardo Dijaz sa federalnog Univerziteta u Sao Paolu, klinički istražitelj koji predvodi studiju, rekao je da se posle 57 nedelja bez prisustva HIV-a u krvi može smatrati da je pacijent izlečen, ali je i dalje oprezan.„Ima malo antigena, kaže Dijaz i napominje da još nisu uzeti uzorci iz pacijentovih limfnih tokova i stomaka od kada je prestao sa terapijom.Dijaz je o čitavom slučaju razgovarao na konferenciji AIDS 2020, 23. godišnjoj međunarodnoj konferenciji koja je održana onlajn zbog mera suzbijanja koronavirusa.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar