МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БИЛА ЉУБАВНИ НАПИТАК

176 pregleda

Она је главни састојак многих пецива, колача и напитака. Мелем је за непца, душу и тело. Њена благотворна дејства на организам су многобројна. Добра је за здравље, али и за леп изглед.

Постоје црна, бела и млечна. Сам помисао на чоколаду измами осмех на лицу. Може бити лепа и на око, а још је лепша кад се проба. „Једина чоколада која је корисна, је чоколада позната у народу као чоколада за мешење. Знам да се многи неће одушевити, али то је чоколада која има од 70 до 80 одсто какаоа и коју треба уностити, чак 80 до 100 грама дневно. Како то утиче на наш организам?

Садржи кофеин, теобромин и теофилин, који помажу у разградњи шећера. Путем ова два механизма позитивно делује на организам.

Оно што је специфично да она смањује такозвани процес инфламације, односно процес упале на различитим местима у организму, али када је наше здравље и када је кардиологија у питању, оно што је најбитније је да смањује упалне процесе у зидовима крвног суда. Значи унутрашњост крвног суда је веома значајна јер сви дефекти који настају на њему, било какве упале, нагомилавање масти и стварање масних плочица, доводе до сужења крвних судова и током времена долази до појаве ангине пекторис, односно лоше исхране срца, а након тога и до инфаркта миокарда. Е, баш тај какао који уносимо, та једна табла чоколаде за кување дневно, спречавају те упалне процесе, објашњава кардиолог др Предраг Митровић.


(Pexels)

О значају чоколаде говори и податак да се још у античком добу сматрала напитком љубави. Данас највише имамо потребу за њом када смо уморни и слаби, јер враћа снагу. Савршен је извор масти, протеина и влакана. Чоколада у себи садржи кофеин, теобромин и теофилин, који помажу у разградњи шећера. Путем ова два механизма позитивно делује на организам. „Умирује, изазива смирење и повећава концентрацију. То је један механизам. А други су саме градивне материје које побољшавају метаболизам, додаје доктор Митровић.

Многи се питају да ли је бела чоколада исто толико корисна као црна? „Бела чоколада, ако погледамо састав, пре свега има само какао бутер, дакле какаоа практично и нема, и има масти и угљене хидрате. Дакле, оно што она може да да, осим што је слатка и укусна за јело, може само да вам повећа количину шећера у крви и масноће и да изазове све процесе који су негативни – таложење масти у организму и крвним судовима, што не смемо да дозволимо и повећање шећера, наглашава кардиолог.

Тако да онима којима је омиљена млечна чоколада, спадају у романтичне особе, док они који имају високо мишљење о себи, љубитељи су црне чоколаде.

Избором омиљене чоколаде одређује се и тип личности човека, потврдила је студија психотерапеуткиње из Новог Зеланда. Тако да онима којима је омиљена млечна чоколада, спадају у романтичне особе, док они који имају високо мишљење о себи, љубитељи су црне чоколаде. Чоколада ће вам свакако поправити расположење, јер изазива лучење одређених хормона задовољства – едорфина, али будите умерени, да би је конзумирали без гриже савести.

(Извор РТС)

О аутору

administrator

Оставите коментар