MEĐU IZMEĐU

VANZEMALJSKE ELEKTRANE

397 pregleda

 

Istraživanje solarnih sistema pomoću algoritama neuronske mreže, otkrilo je 60 zvezda za koje se čini da su okružene džinovskim vanzemaljskim elektranama. Primećeno je da sedam takozvanih M-patuljastih zvezda, od 60 do 8 procenata veličine Sunca, odaje neočekivano visoke infracrvene toplotne potpise, piše Daily Mail. Prirodne i bolje shvaćene pojave u svemiru, kako navode u novoj studiji, „ne mogu lako da objasne uočenu infracrvenu suvišnu emisiju”.

Otkako je fizičar Friman Dajson prvi predložio tu ideju na Prinstonu 1960. godine, astrofizičari su spekulisali da su napredni vanzemaljci mogli da konstruišu masivne kolektore sunčeve energije oko jedne ili više zvezda. Dok bi napajale svoje svemirske vanzemaljske civilizacije, hipotetičke Dajsonove sfere bi se otkrile zračeći više toplote nego inače, tvrdio je on. Astrofizičari i planetarni naučnici nazivaju Dajsonove sfere i slične koncepte tehnosignaturama znacima tehnologije u univerzumu. Tehnosignature mogu da variraju od neverovatnih inženjerskih dostignuća do zagađenja  uključujući gas azot-dioksida iz sagorevanjem ili hlorofluorougljenike (CFC) koji su ugrožavali Zemljin ozonski omotač pre mnogo godina, a oba se mogu otkriti preko teleskopa.

Dva tima astronoma, predvođena Matijasom Suazom sa Univerziteta Upsala u Švedskoj i Gabi Kontardo iz Međunarodne škole za napredne studije u Italiji, vodili su najnovije traganje na infracrvene podatke. Spojili merenja sa satelita Gaia Evropske svemirske agencije, svemirskog teleskopa Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) i istraživanja infracrvenog teleskopa na Zemlji MASS2. Iako možda postoje druga objašnjenja za višak infracrvenih potpisa koje su uočili, Suazo je primetio: „Najfascinantnije objašnjenje bi mogle biti stvarne Dajsonove sfere”.

Pomnuta grupa utvrdila je da sedam crvenih M-patuljastih zvezda, od kojih svaka nije dalja od 900 svetlosnih godina od Zemlje, proizvodi čak 60 puta više infracrvene toplote nego što bi se očekivalo na osnovu njihove veličine. Za svaku su izračunali koliki deo zračenja treba da bude blokiran mogućom tehnologijom prikupljanja energije da bi nastao izmereni iznos infracrvene toplote u odnosu na vidljivu svetlost. Vrednosti su se kretale od 3 do 16 procenata pokrivenosti za sedam neobičnih zvezda.

„Ovo nije nalik nekakvoj čvrstoj školjki oko zvezde”, rekao je za New Scientist član Suazoovog tima, astrofizičar Džejson Rajt sa Državnog univerziteta Pensilvanije. Ako bi se pokazalo da su nacedene zvezde okružene vanzemaljskim elektranama, verovatno bi bile oblik sveobuhvatne Dajsonove sfere nazvane Dajsonov roj. On bi mogao biti u vidu velike flote satelita oko zvezda za prikupljanje energije. „Neophodne su dodatne analize da se otkrije prava priroda ovih izvora”, napisano je u studiji, objavljenoj u Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

 

(Ilustracija Shutterstock)

(B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar