МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВАНЗЕМЉЦИ НИСУ ЗВАЛИ

CC0 Pixabay

Mагнетар у Млечном путу, назван SGR 1935+2154, можда је управо допринела решавању мистерије брзих радио-сигнала из дубоког свемира који годинама збуњују астрономе.

Опсерваторије широм планете регистровале су 28. априла рафал невероватно јасних радио-таласа у трајању од милисекунде, праћен јасном емисијом икс-зрака, преноси Танјуг писање аустралијског научног часописа „Сајенс алерт. Астрономи још анализирају добијене податке, али се већина њих слаже да би овај догађај могао коначно да открије извор брзих радио-таласа (FRB) за којим се годинама трага. Брзи радио-таласи једна су од најфасцинантнијих мистерија у космосу.

Ови изузетно снажни радио-сигнали из дубоког свемира, галаксија удаљених милион светлосних година, ослобађају више енергије од 500 милиона сунаца. Ипак, трају мање од трептаја ока и већина се не понавља, што их чини врло тешким за проучавање.

Могућа објашњења кретала су се од супернове до ванземаљаца, али једна од вероватнијих могућности је да радио-таласе производе магнетари, чудне неутронске звезде изузетно густог језгра, настале сажимањем звезде до супернове. Магнетари имају магнетна поља око 1.000 пута јача од обичних неутронских zвезда, а још није објашњено зашто је то тако. Магнетар SGR 1935+2154 откривен је 27. априла и у почетку је изгледао релативно нормално, слично другим магнетарима. Међутим, већ следећег дана, канадски телескоп CHIME направио је откриће без преседана, сигнал толико моћан да га систем не може сасвим квантификовати.

„Овако нешто никад раније није виђено”, рекао је Шринивас Кулкарни из Калифорнијског института за технологију за „Сајенс алерт.

Оно што овај догађај у свемиру разликује од других, раније забележених, јесте рендгенско зрачење. „Рендгенски снимак са SGR1935+2154 није био нарочито јак или необичан, али је врло интригантан резултат и подржава повезаност између брзих магнетних радио-таласа и магнетара, каже Сандро Мерегети, из италијанског Националног института за астрофизику. Научници тек треба да анализирају спектар ове емисије зрачења и да утврде да ли има сличности са спектрима екстрагалактичких брзих радио-таласа. Шта год да говори управо откривени магнетар SGR 1935+2154, наука је и даље далеко од тога да у потпуности реши компликовану енигму коју ови невероватни сигнали представљају.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар