МЕЂУ ИЗМЕЂУ

„ГУГЛ” ЧИТА ХИЈЕРОГЛИФЕ

208 pregleda

„Гугл је недавно представио онлине алатку за превођење хијероглифа, која је оснажена машинским учењем, и служи за декодирање прастарог египатског језика. У питању је Fabricius, новина уз помоћ које корисници могу да уроне у мистерије старог језика.

Хијероглифско писмо је сложен систем који комбинује четири различита стила шифровања, то јест писма, одакле вероватно и потиче његова вишезначност. То је преводиоце често збуњивало јер је систем знакова било могуће тумачити на више начина. Гугл са новом опцијом ову вештину доноси у online сферу, а функција се појавила у оквиру Аrts&Culture апликације и корисницима омогућава да сопствене текстове преведу у хијероглифско писмо, и да садржај потом поделе на друштвеним мрежама.

Очекује се да се Fabricius временом поправља, а алатка за десктоп стоји на располагању египтолозима, антрополозима и историчарима, што значи да Гугл свој пројекат схвата врло озбиљно. Експерти су ипак истакли да је неопходно да прође неко време, и да се алатка детаљно тестира како би могло да се говори о њеној прецизности и корисности у оквиру историјских истраживања. Workbench алатка корисницима омогућава да у Fabricius отпреме фотографије правих хијероглифа, и тако побољшају анализу симбола, а очекује се да таква пракса у будућности побољша функционалност алатке.

(Извор PC press)

О аутору

administrator

Оставите коментар