МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КАФА ПРОТИВ МЕЛАНОМА

265 pregleda

Уживамо у њој свако јутро, а изгледа да и смањује ризик од настанка рака коже.

Истраживање америчких научника, чији су резултати објављени у часопису Journal of the National Cancer Institute открива да повећањем уноса кафе можете да смањите ризик од настанка најопаснијег облика рака коже, односно меланома. Претходна истраживања су показала да умерено конзумирање кафе може да смањи ризик од настанка дијабетеса типа 2 и болести кардиоваскуларног система.

Резултати су показали да, што су учесници уносили више кафе, то је ризик од настанка меланома био нижи. Испијање четири шоље  кафе дневно смањило је ризик од настанка меланома за чак 20 одсто.

У истраживању је учествовало 447.357 особа. Учесници су испуњавали упитник који је садржао питања о њиховим прехрамбеним навикама, укључујући и учесталост конзумације кафе. Истраживање је трајало 10 и по година, а током тог раздобља око 2.905 учесника развило је меланом. Резултати су показали да, што су учесници уносили више кафе, то је ризик од настанка меланома био нижи. Испијање четири шоље кафе дневно смањило је ризик од настанка меланома за чак 20 одсто.

Ови резултати су остали једнаки чак и када су научници узели у обзир остале факторе, као што су старост, пол, индекс телесне масе, учесталост конзумирања алкохола, историја пушења и излагање ултраљубичастим зрацима. Научници истичу да је у превенцији меланома најважнији корак заштита током излагања ултраљубичастим зрацима. Пре него што повећате унос кафе, свакако се посаветујте с лекаром, нарочито ако патите од неких болести и узимате лекове.

(Извор Б92)

О аутору

administrator

Оставите коментар