МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КОРОНА НАПАДА БУБРЕГЕ

275 pregleda
Wikipedia

Болест ковид-19 непосредно улази у ћелије и може изазвати тешка оштећења, открива нова научна студија.

У студији коју су спровели немачки и холандски научници, објављеном у научном часопису Cell Stem Cell, објашњено је шта је тачно откривено. SARS-CoV-2 непосредно напада ћелије бубрега и повезан је с тубулно-интерстицијском фиброзом бубрега пронађеним у обдукцијским узорцима пацијената. Откизивање рада бубрега често је примећено током и након ковида-19.

Претходно се није знало да ли је отказивање настало у току или после ковида-19 заправо повезано с деловањем новог коронавируса. Фиброзу бубрега карактерише формирање оштећеног ткива у самом органу, које у напслетку може довести до терминалне фазе отказивања бубрега. Након заразе узорка ћелија бубрега новим коронавирусом, научници су открили да резултати доказују да ковид-19 директно напада ћелије бубрега и узрокује ћелијска оштећења од којих настаје фиброза.

Резултати студије можда објашњавају фреквентност оштећења бубрега код пацијената оболелих или који су преболели ковид-19 и развој хроничне бубрежне болести код оних који пате од дугог ковид-а, закључују научници. Проблеме с бубрезима су приметили код великог броја пацијената који су били заражени новим коронавирусом.

Извор Зимо

О аутору

administrator

Оставите коментар