MEĐU IZMEĐU

LETEĆI TANJIR NA MESECU?

364 pregleda
MIT

Stručnjaci Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT) dizajnirali su maleni rover što podseća na leteći tanjir”, koji bi mogao lebdeti nad površinom Meseca ili drugih nebeskih tela koja nemaju atmosferu.Glavni pogon bilo bi električno polje koje nastaje pri neposrednom izlaganju suncu i solarnoj plazmi. Na svemirskim telima kod kojih nema atmosfere, izloženost suncu stvara naboj koji može podići prašinu s površine na više od jednog metra, a naučnici su otkrili kako iskoristiti tu vrstu energije.

Rover bi bio napravljen od milara (vrsta poliesterskog filma), a koristio bi jonske zrake za punjenje i povećanje prirodnog površinskog naboja, suprotstavljajući se na taj način gravitaciji, piše Science Alert. S lebdećim roverom ne morate brinuti o točkovima ili nekim drugim delovima. Teren na asteroidu može bi biti potpuno neravan, no ako imate rover koji lebdi nad površinom tada ga možete bez problema istraživati”, rekao je vazduhoplovni inženjer Paulo Lozano iz MIT-a.

Naučnici su u laboratoriji pomoću jonskog izvora podigli malo vozilo veličine dlana, a teško oko 60 grama, iznad površine.Ova vrsta jonskog dizajna koristi vrlo malo energije, a stvara dosta napona. Potrebno vam je toliko malo snage da biste to mogli učiniti gotovo besplatno”, kazao je Lozano. U spremanju za let na Mesec (ili bilo gde drugde u svemiru), važno je poneti što manje prtljage. Naime, letelici s težim teretom potrebuje više goriva, što košta više. U slučaju ovog letećeg tanjira”, on bi prirodnim putem crpio velik dio potrebne energije.

Trenutna analiza pokazuje da je levitacija u tom smislu moguća, no biće neophodna dalja modeliranja i eksperimenti da bi se rover mogao podići na potrebnu visinu. Naučnici navode da dosadašnji proračuni pokazuju da je tako nešto moguće izvesti.Istraživanje pod nazivom Electrostatic Levitation on Atmosphere-Less Planetary Bodies with Ionic-Liquid Ion Sourcesobjavljeno je u časopisu Journal of Spacecraft and Rockets.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar