MEĐU IZMEĐU

LAMINA KRV LEČI KORONU

213 pregleda

Istraživači smatraju da bi antitela lame mogla da pomognu u zaštiti onih koji do sada nisu bili zaraženi koronavirusom, preneo je Gardijan”. Prema studiji koja je prošle nedelje objavljena u naučnom časopisu Cell, antitela u krvi lame mogla bi da pruže zaštitu od koronavirusa.

Za razliku od ljudi, lame imaju mala antitela koja mogu da prodru u proteine virusa, koji su isuviše mali za ljudska antitela, što im pomaže da se izbore sa pretnjom koja dolazi od njih. Istraživači se nadaju da bi antitela lame mogla da pomognu ljudima koji se još nisu zarazili koronavirusom.Već ranije je dokazano da antitela lame mogu da se bore protiv SARS-a i MERS-a, zbog čega su naučnici pomislili da bi ona takođe mogla da budu efikasna i u borbi protiv kovida 19. To se i pokazalo kao tačno, bar na ćelijskom nivou, a sledeći korak su klinička ispitivanja, na čemu istraživači trenutno rade.

Za sve ljubitelje ovih životinja, vest ne predstavlja iznenađenje – poznate su po ulozi u lečenju raznih bolesti, a u poslednje vreme ispituje se njihov potencijal u borbi protiv HIV-a i drugih virusa.Osim toga, mnogi smatraju da moć lečenja lami ide dalje od one na mikroskopskom nivou i da ove životinje imaju sposobnost da umire ljude i smanje njihovu anksioznost.

„Lame i ljudi su prirodni saveznici”, tvrdi Džordž Kaldvel, koji se uzgaja lame u Sonori u Kaliforniji.Lame ostvaruju višestruku korist u životu ljudi, čak je i njihova krv blagotvorna za nas”, istakao je on.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar