МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НЕСТАЈУ НА АРКТИКУ

Спутњик/Вера Костамо

Бели медведи ће нестати због убрзаног топљења Арктика, упозорили су научници који су истраживали утицај глобалног згревања на ову угрожену врсту.

Већина белих медведа патиће од глади и смањиће им се репродуктивна моћ већ за 20 година због убрзаног топљења леда на Арктику, а потпуно би могли да изумру до 2100. године, упозорили су научници, преноси Гардијан. Научници су изучавали два могућа сценарија. Према оном повољнијем, медведи би ипак опстали у малом броју на Острву краљице Елизабете, али би тиме био само одложен њихов нестанак за неколико деценија.

Према проценама, на свету тренутно има око 26.000 поларних медведа који живе у 19 области, од Норвешке, Канаде, Аљаске до Русије. Они су високо зависни од ледених подручја и не могу да опстану у условима у којима нема леда. За разлику од континенталних рођака, бели медведи су током зиме најактивнији, када им је ударна ловна сезона, док током пролећа и лета преживљавају захваљујући залихама насталим током зиме. Научници су утврдили да се у појединим стаништима популација белих медведа већ смањила за 25 до 50 одсто у протеклих неколико деценија.

 

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

1 коментар

  • Članak iznosi samo pretpostavke i to one koje nisu argumentovane. Brojanje belih medveda pokazalo je da ih ima 3-4 puta više u odnosu pre 50 godina. Niti medvedi umiru zbog topljenja leda i promene klime, niti se klima menja kako se predstavlja. Čovek im je smanjio broj nemilosrdnim ubijanjem, kao i drugih vrsta. A od kada je uvedena stroga zabrana lova, namnožili su se i pored “klimatskih promena”.

Оставите коментар