MEĐU IZMEĐU

OKEANSKE RUPE OD SLIVANJA

220 pregleda

 

Na dnu okeana uz obalu Big Sur-a u Kaliforniji smešten je podvodni krajolik prošaran velikim rupama u mulju i pesku. Naučnici iz instituta Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) i sa Univerziteta Stenford smatraju da su decenijama nakon otkrića ove neobične pojave ustanovili njen pravi uzrok. Naime, do sada se pretpostavljalo da ih stvara gas metan koji izlazi iz Zemljine utrobe i pritom uklanja sediment. Mada ovo objašnjenje vredi za neke podvodne pećine u drugim delovima sveta, ovde to nije slučaj zbog određenih geoloških karakteristika.

Polje Sur Pockmark najveće je te vrste u Severnoj Americi. Veliko je otprilike kao Los Anđeles i na njemu se nalazi više od 5.200 udubljenja, koja u proseku imaju prečnik 170 metara, a duboka su 5 metara, piše Science Alert. Istraživači su tokom nedavne ekspedicije poslali podvodnog robota koji nije pronašao previše dokaza o otvorima iz kojih izlazi metan. Stoga smatraju da neobične rupe uzrokuje sveprisutna sila – gravitacija.

Polje je, inače, smešteno na kontinentalnoj padini, a uzorci morskog dna ukazuju na to da se u proteklih 280.000 godina povremeno slivao sediment. Poslednji veliki priliv dogodio se pre 14.000 godina, verovatno zbog potresa ili urušavanja padine. Naučenici tvrde da takvi događaji mogu dovesti do erozije u središtu rupa, pri čemu se stvara ovakvo neobično polje. „Prikupili smo ogromnu količinu podataka pomoću kojih smo uočili povezanost između udubljenja i gravitacionih tokova sedimenta”, kazala je naučna tehničarka Iv Lundsten iz MBARI-ja. „Nismo uspeli da utvrdimo kako su ove rupe prvotno nastale, ali smo koristeći naprednu podvodnu tehnologiju stekli novi uvid u to zašto ove odlike postoje na morskom dnu stotinama hiljada godina.”

Istraživanje Pockmarks Offshore Big Sur, California Provide Evidence for Recurrent, Regional, and Unconfined Sediment Gravity Flows objavljeno je u časopisu Journal of Geophysical Research Earth Surface.

 

(Ilustracija MBARI 2019)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar