MEĐU IZMEĐU

OSMA GALAKSIJA IMUNA

350 pregleda

Oguglali smo ili, medicinskim rečnikom, stekli imunitet na koronu. Sad se više ne obaziremo, osim da čitaoce ne zarazimo. Ali kako to uraditi sa odličnim autorima i esejima? Neka Krizni štab odgovori, valjda čita „Galaksiju. Saznaćemo uskoro kada se osmi broj pojavi u prodaji.

Treći smer

IL’ LOMAČA, IL’ GLAVNJAČA

Iz naslova je sve jasno. Il’ će knjiga „PROMISk-19: teške pare za laku nauku biti spaljena kao jeretička, s piscem svakako, il’ će neko(i) koga(je) je on oklevetao otići u aps. Trećeg ishoda nema, osim u trećem smeru; ako je neko voljan, tamo ja šaljem.

Stanko Stojiljković

EKSKLUZIVNO

Alisino carstvo

SRPSKI SUPERPARADAJZ

Rezultati naše studije su pokazali da je izlaganje biljaka paradajza izvorima linearno i hiperpolarizovane svetlosti, pojedinačno ili u interakciji sa 3HFWC supstancom dovelo do značajnih promena u njihovom rastenju, razviću i metabolizmu. Najveći doprinos ukazuje da se primenom hiperharmonizovanog furelola 3HFWC može indukovati povećanje sinteze likopena u plodovima, što nesumnjivo potvrđuje ogroman potencijal novosintetisane nanosupstance.

Dr Angelina Subotić

Prof. dr Đuro Koruga

EKSLUZIVNO

Kosmičko tkanje

CRVOTOČINE

(U potrazi za kosmičkim prečicama kroz prostor i vreme)

Još je zanimljivije da ta prečica ne mora da bude samo u prostoru, nego i u celom prostor-vremenskom kontinuumu, što znači da se dve tačke udaljene u vremenu mogu direktno povezati. Drugim rečima, crvotočine mogu da nam omoguće putovanje kroz vreme.

Prof. dr Dejan Stojković

Srpski panteon

ALAS

Svetski matematičar

Kao briljantan student za tri godine je na Sorboni završio studije hemije, matematike i fizike, a kao najbolji iz svoje generacije pozvan na prijem kod predsednika Francuske Republike 1893. Uticaj Mihaila Petrovića na razvoj matematike u Srbiji je enorman, bio spiritus movens srpske matematike i snažno doprineo duhu savremene evropske nauke u Srbiji. U knjizi The Oxford Handbook of the History of Mathematics nalazimo da je on kao najistaknutiji srpski matematičar tog vremena postavio pravce razvoja srpske matematičke škole na temeljima francuske matematike. Sve ono što je tokom svojih studija naučio na najprestižnijoj evropskoj školi, Sorboni, preneo je u Srbiju!

Akademik Gradimir V. Milovanović

Podvizanje uma

MATEMATIČKO SOZERCANJE

Intuicionisti polaze od prirodnih brojeva, kao najprostijih objekata u matematici, da bi na tačnosti prvične intuicije ovoga niza zasnivali i istinitost svojih stavova, govoreći da je nju nemoguće „bez oštećenja” prevesti u bilo koji formalan sistem. Kronekerove (Leopold) reči o tome bile su: „Bog je stvorio prirodne brojeve, a sve drugo je delo čoveka”.

Prof. dr Milan D. Tasić

Sricanje istorije

MONAHINJA VLADARKA

Kneginja Milica – monahinja Jevgenija bila je jedna od najznačajnijih i najuticajnijih žena u srpskoj istoriji srednjeg veka. Tokom 16 godina njene vladavine u veoma teškom i prelomnom vremenu za srpski narod, kneginja Milica je svu svoju snagu i političku mudrost posvetila odbrani, očuvanju i unapređenju Srbije pokazavši izuzetnu političku zrelost i umeće.

Prof. dr Radmila Milentijević

Virtuelni raj

ODAVDE DO VEČNOSTI

Možda smo previše dobri u proizvodnji trajnog, možda iz ljudskih laboratorija nastaju čudni materijali koji prevazilaze bilo koji realni ljudski vremenski okvir, preteći samoj geologiji. Možda stvaramo nešto natprirodno, čak nepristojno trajno. Neku vrstu antiekologije.

Goran Stanković

Pandorina kutija

SPERMAGEDON

(Pomor spermatozoida na Zapadu)

Spermatozoidi moraju da prođu takve prepreke kakve ne čini nijedna druga ćelija. Zato moraju biti brojni i spartanskog karaktera, spremni da izginu do poslednjeg da bi jedan stigao na cilj.

Prof. dr Jovo Toševski

Eksplozija inteligencije

ARIJADNIN TRAG

Uvećanje brzine proširuje praktičnu primenljivost algoritama, ali su rezultati teorije složenosti izračunavanja nezavisni od primenjene tehnologije. To znači da kvantno računarstvo neće promeniti osobine problema opisane u teoriji računske složenosti i da će uvek postojati problemi za čije će rešavanje algoritmi zadržati svoj eksponencijalni ili čak supereksponencijalni karakter.

Prof. dr Mirko Vujošević

Digitalni domoroci

RAČUNARI MATEMATIČARI

Doron Zilberger: „Na početku, intuitivna postignuća i sposobnost apstraktnog razmišljanja dali su nam rano vođstvo, ali u krajnjoj liniji, nepokolebljiva binarna 1-0 logika digitalnih računara – vođena veštim programerima – daleko će nadmašiti naše konceptualno razumevanje, baš kao što je to bilo u šahu”.

Prof. dr Ivan Petković

Zov budućnosti

ŠIRENJETAČKE

Ernst Abeovi proračuni, a posebno jednačina difrakcije s kraja 19. veka, označili su startnu poziciju za razvoj moderne mikroskopije. U isto vreme ona je označavala granicu rezolucije do koje mikroskopija može ići. Otkriće laserske svetlosti i fluorescentnih obeleživačkih proba otvorilo je u drugoj polovini 20. veka polje za naprednu mikroskopiju koju odlikuju tri tehnološke revolucije.

Prof. dr Pavle R. Anđus

Sklapanje pamćenja

PRVA MARIČKA BITKA

Vidimo da se Troja može lako pronaći na nekoliko načina, od kojih se, od četiri navedena, tri svode na prepoznavanje Marice. Znači da praktično sva tri možemo svesti na jedan i slobodno reći: U dolini reke Marice! Moram priznati da sam, čitajući ep, u više navrata pomislio da Homer, pored mora i bitaka, redovno meša i reke oko Troje.

Ranko Bošnjak

Sklapanje pamćenja

GROFIČINE SLEDBENICE

Da li ste znali da je prvi programer bila žena? Lepa i pametna kći slavnog romantičarskog pesnika lorda Bajrona, grofica Ogasta Ejda Lavlejs! Američko ministarstvo odbrane je 1979. u njenu slavu nazvalo programski jezik „ada”. A šta je smislila još jedna lepotica, slavna glumica Hedi Lamar?

Prof. dr Dragana Bečejski Vujaklija

Po glavi čitaoca

PIRINAČ

Kultivisanje proizvodnje pirinča vezano je za zaštitu vodenih eko sistema: bara, jezera, kanala, reka, vodenih rukavaca. Zbog toga se mnoge pirinčane plantaže nalaze u nacionalnim parkovima (delta reke Ebro, na primer) ili ekološki zaštićenim područjima.

Akademik Zoran V. Popović

Treći kamen

CO2 NEVIN

Voda je jedan od značajnih elemenata u atmosferi Zemlje koji odražava u ravnoteži bilans primljene i izračene energije. Ako se zna da ona dolazi sa Sunca na atomskom nivou i da se elektronskom valencijom vodonika i kiseonika javlja u atmosferi, dolazi se do zaključka da je Sunce regulator toplote (temperature) na Zemlji. Udeo čoveka je beskrajno mali skoro nemerljiv (beton u gradovima, seča šuma…).

Mr Milan. T. Stevančević

Mentalna lozinka

NEŠTO SI STELA

General Ptolemej, koji se u svim našim knjigama pominje kao osnivač egipatske dinastije Ptolemejevića (?), dobio je upravu nad Egiptom prilikom deobe teritorija, odmah posle iznenadne Aleksandrove smrti. Postoje zapisi da je Kleopatra Sedma bila jedina osoba, iz cele te dinastije, koja je savršeno savladala staroegipatski, ali on po svoj prilici nije bio i njen maternji jezik(!). Dobro, kakvo te veze ima sa stihom Žaka Prevera?

Miodrag Ivanišević

Avanture tastature

POSEDNUTI

Rado sam gledao Zonu sumraka“ i često se pitao kako bih se ja snašao u nekoj od tih situacija. Srećom, sve te priče su nemoguće, pa nikada neću ni imati priliku da saznam. Osim kada se neka nemoguća stvar dogodi u mom, digitalnom svetu…

Dejan Ristanović

Sijalica u glavi

POLOVINA Đerdapa

Kako smanjiti gubitke u prenosu elktrične energije (EES) u Srbiji? Pomoću jednostavnog i jevtinog uređaja koji bi se montirao u svakom domaćinstvu. Šta je sa Omovim i Kirhofovim zakonima? Naravno, i Omov i oba Kirhofova pravila i dalje važe!

Radovan Đukić

Asimovljev soj

LOVAC

Veselin Gatalo

 

O autoru

administrator

Ostavite komentar