MEĐU IZMEĐU

PLASTIČNI STERILITET

232 pregleda

Čuveni genetičar Miodrag Stojković zajedno sa kolegama iz Srbije, Velike Britanije, SAD i Španije sproveo je naučno istraživanje o uticaju plastike na zdravlje. Podaci do kojih su došli su zabrinjavajući. Prema tim nalazima, plastika utiče na sterilitet, pluća, srce…

 

U studiji, koja je rađena skoro dve godine navodi se da je zagađenje životne sredine plastikom poslednjih godina rezultiralo svakodnevnim unošenjem iste – putem vazduha, hrane i vode.U studiji je navedeno kakav efekat plastika ima na ljudske ćelije, rani razvoj i nastanak bolesti.

„Mikroskopski vidljiva plastika utiče na sterilitet, implantaciju embriona, abnormalni razvoj oka, pluća, srčanih zalistaka, kardiovaskularna oboljenja, objavio je Stojković na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter.

On je kazao da su u većem riziku oni koji rade u industriji automobila, sanitarne opreme ili sa 3D štampačima jer se plastika unosi i putem vazduha.Upitan da li je opasna voda koja je se pije iz plastičnih flaša i hrana koja je umotana u plastiku, on je kazao da jeste.

„Da, ima je, i u vodi i u hrani, čaju, medu, so, šećer… a sterilitet pokazan kod bisfenola A, naveo je Stojković.Ukazao je da se polistiren vrlo često koristi pri pakovanju hrane, kafe ali i da su i ostali tipovi plastike štetni kada uđu u ćeliju ne samo zbog oštećenja koje fizički nanose već i kao nosioci toksičnih materija, bakterija, organskih supstanci.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar