MEĐU IZMEĐU

POVRATAK PLAVE PČELE

359 pregleda

 

Naučnici s Floride ponovno su uočili retku plavu pčelu koja je zadnji put viđena pre četiri godine i za koju se smatralo da je verovatno izumrla.

„Mislio sam da je nećemo više naći, tako da sam bio jako uzbuđen kada smo je videli, rekao je entomolog Čejs Kimel sa Univerziteta Florida, koji je pronašao pčelu.

Kimel je opazio ovog predstavnika retke vrste kada su on i kolega ugrađivali stanište za pčele na grebenu Lake Wales.Primetili smo sjajnu plavu pčelu kako hvata cvijet i trlja glavu o njegov gornji deo dva ili tri puta pre nego što prelazi na drugi cvet, rekao je Kimel za CNN, prenosi portal Indeks. „Čitali smo o tom jedinstvenom ponašanju, ali nismo očekivali da ćemo to i videti, dodao je.

Iako pronalazak ove pčele ukazuje na to da je ona još uvek prisutna i da nije izumrla, ipak se malo zna o ponašanju ove vrste, biologiji i uslovima staništa.Kimel i njegov saradnik Džaret Danijels trenutno rade na dvogodišnjem istraživačkom projektu kako bi utvrdili trenutnu populaciju te vrste, njene navike i metode hranjenja.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar