MEĐU IZMEĐU

POMOR BLIZU KAMČATKE

206 pregleda

Ruski naučnici sumnjaju da je toksično izlivanje duž plaže na ruskom poluostrvu Kamčatki usmrtilo oko 95 odsto života na okolnom morskom dnu. Lokalni surferi bili su prvi koji su primetili da nešto nije u redu s vodom na plaži Kalaktir nakon što je njih dvadesetak dobilo ozbiljne povrede mrežnjače i simptome slične trovanju hranom.

Početkom septembra voda je na tom području promenila boju u sivkastožutu, s gustom mlečnom penom na površini, a vazduh je ispunio smrad. Nekoliko dana kasnije, na plaži su nađena tela mrtvih hobotnica, foka i drugih morskih stvorenja.Lokalne vlasti isprva su negirale izveštavanja o zagađenju, rekavši da su boja i miris vode na tom području normalni i da nije zabeleženo ništa abnormalno”, ali su uskoro, nakon sve većeg pritiska, pokrenule istragu.

Na sastanku s guvernerom Kamčatke Vladimirom Solodovom, lokalni naučnici su upozorili da je većina organizama na morskom dnu mrtva.Na obali nismo pronašli velike mrtve morske životinje ili ptice. A tokom ronjenja otkrili smo na dubinama od 10 do 15 metara masovan pomor bentosa, organizama koji žive na morskom dnu, 95 odsto je umrlo. Neke velike ribe, škampi i rakovi su preživeli, ali u vrlo malom broju”, rekao je naučnik Ivan Usatov.Još nije jasno što je tačno uzrok zagađenja. Sonde su pokazale da su nivoi fenola, jedinjenja koje se često koristi kao antiseptik ili dezinficijens, 2,5 puta veći od normalne, a nivoi nafte 3,6 puta veći, piše Si-En-En. Lokalni mediji nagađaju o mogućem curenju tankera ili propustu tokom vojne vežbe, što je poreklo rusko Ministarstvo odbrane.

„Istražitelji proveravaju sve moguće izvore zagađenja, uključujući odlagalište otpada u blizini zaliva Avačinski i obalnog pojasa Kalaktire, gde su pohranjene otrovne hemikalije”, navodi se u saopštenju Istražnog odbora.Ruska grana organizacije Grinpis” ukazala je na obližnje odlagalište otrovnog otpada kao mogući izvor zagađenja, a funkcioneri Kamčatke otkrili su da su prekršene sigurnosne mere u mestu Kozelski, u kojem se nalazi više od 100 tona otrovnih materija, uključujući pesticide.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar