МЕЂУ ИЗМЕЂУ

РЕСПИРАТОР СА МАШИНЦА

307 pregleda

Стручњаци са Машинског и Медицинског факултета у Београду, уз подршку Иновационог центра Машинског факултета, развили су прототип алтернативног респиратора, који ће, када буде завршен, моћи да буде коришћен у ургентним ситуацијама.

–Реч је о алтернативном респиратору који функционише на принципу аутоматизованог амбулантног балона, што је истовремено и једна од његових предности у односу на постојећа решења базирана на турбинским компресорима. Наиме, амбулантни балон се може користити и са ручним погоном, што је од велике користи у ургентним ситуацијама (на пример при нестанку електричне енергије) као и при редовном транспорту пацијената – објашњава за „Данас” др Жарко Мишковић, доцент на Машинском факултету.

Он додаје да је уређај конципиран тако да је у потпуности прилагодљив различитим димензијама и типовима амбулантног балона, намењених различитим категоријама пацијената. Уређај могуће користити и код несвесних и код свесних пацијената, који сами покушавају да дишу). Један од кључних разлога зашто је управо амбулантни балон узет као основа за развој новог уређаја је чињеница да је таква опрема одавно стандардизована и већ деценијама је саставни део медицинских комплета за прву помоћ у хитној помоћи и медицинским установама.

На питање када ће уређај бити завршен и да ли ће почети његова производња, Мишковић каже да је ово још увек прототип и да свакако има простора за даља побољшања. – Након тога је потребно верификовати уређај према захтевима одговарајућих директива, а потом и клинички испитати. Очекујемо да ће алтернативни респиратор бити завршен у најскорије време. За сада има пуно заинтересованих за његову производњу, који у овом тренутку пажљиво процењују његову исплативост, доступност потребних компоненти и могућности за оптимизацију производног процеса – истиче Мишковић.

Визири на поклон

Од почетка ванредног стања студенти Машинског факултета праве визире које поклањају медицинским установама широм Србије. Иницијатива је потекла од студената Михаила Петровића, Уроша Летунице, Николе Раичевића, Николе и Милоша Петрашиновића, који су дошли на идеју како да се за само 10 минута направи заштитна маска за лице. Уз помоћ појединаца и друштвено одговорних компанија и подршку управе Машинског факултета до сада је подељено више од 6.000 визира.

(Извор Данас)

О аутору

administrator

Оставите коментар