МЕЂУ ИЗМЕЂУ

РОБОТИ УМЕСТО НОВИНАРА

Танјуг/Филип Краинчанић

 

Америчка технолошка компанија Мајкрософт планира да отпусти на десетине новинара по уговору који раде на његовом веб-сајту MSN и да уместо њих ангажује аутоматизоване системе за избор вести, објавили су амерички и британски медији.

Тренутно новинари по уговору врше селекцију чланака медијских кућа, наслове и слике који ће бити објављени на сајту MSN, преноси Танјуг. Ове задатке медијске производње ускоро ће обављати вештачка интелигенција, рекли су извори за Сијетл тајмс. Компанија „Мајкрософт пак наводи да је реч о редовној анализи пословања, пише Би-Би-Си.

„То може резултирати повећаним инвестицијама у неке области и с времена на време, променама у другим. Ове одлуке нису резултат тренутне пандемије”, наводи компанија.

„Мајкрософт”, као и друге технолошке компаније, плаћа медијским организацијама употребу њиховог садржаја на свом сајту. Али запошљава и новинаре који одлучују о томе које приче ће се објавити и како ће бити презентоване. Крајем јуна око 50 новинара по уговору изгубиће посао, али ће остати они који су запослени са пуним радним временом.

„Деморалишуће је помислити да машине могу да нас замене”, рекао је један од новинара којима прети отказ.

„Мајкрософт” је једна од многих технолошких компанија које експериментишу са такозваним роботизованим новинарством у циљу смањења трошкова. Компанија „Гугл” такође инвестира у испитивање таквог облика рада.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар