TAKNUTO ĆAKNUTO

„SAMOUBISTVO” ROBOTA!?

367 pregleda

Android se bacio sa stepenica nakon što je bio zaposlen manje od godinu dana u gradskoj većnici u Južnoj Koreji. Incident se dogodio prošle sedmice: robot je viđen kako se „okreće na jednom mestu kao da nešto nije u redu” pre nego što je pao sa vrha stepeništa visokog dva metra. „Delovi su pokupljeni i proizvođač će ih analizirati”, rekao je zvaničnik iz gradskog veća za AFP.

Robotski asistent, koji je proizvela novoosnovana kompanija iz Kalifornije Bear Robotics, preuzeo je administrativnu ulogu u savetu prošlog avgusta. Imao je sopstvenu karticu zaposlenog i radio je od 9 do 16 časova, prevozeći dokumente po zgradi, pružajući pomoć posetiocima i promovišući grad. Uništenje mašine duboko je rastužila osoblje gradske kuće; trenutno se ne razmatraju planovi za nabavku novog robota. „Zvanično je deo gradske skupštine, naš je član. Naporno je radio”, izjavio je zvaničnik gradske skupštine.

Lokalni mediji su ovaj incident opisali kao prvo „samoubistvo robota” koje se dogodilo u ovoj zemlji. Međutim, prethodio mu je incident u Vašingtonu, kada je sigurnosni robot Stive upao u fontanu. Podaci iz crne kutije ukazivali da se mašina okliznula na „nesiguroj površini od cigle“ i postala žrtva tragične nesreće, a ne robotskih mračnih misli.

(Ilustracija Getty©davincidig)

(RT Balkan)

O autoru

administrator

Ostavite komentar