MEĐU IZMEĐU

SPREJ UBIJA KORONU

319 pregleda

Naučnici sa američkog univerziteta Virdžinija tek smatraju da su pronašli rešenje za dezinfekciju: površinski premaz koji ubija koronavirus u roku od samo sat vremena.

„Teza je da kad virus sa kapljicama padne na neku tvrdu površinu, on u tom trenutku nije aktivan”, objašnjava glavni autor studije Vilijam Daker, profesor hemijskog inženjerstva, koji je, uz još dvojicu kolega, učestvovao na ovom projektu.Tim blisko sarađuje sa Leom Punom, profesorom hongkonške škole javnog zdravlja. Pun je poznat po svom istraživanju virusa SARS-CoV-1, odgovornog za epidemiju SARS-a 2003. i 2004. godine.

Dakerova ekipa uspela je da napravi premaz koji u sat vremena nakon nanošenja na površinu, bila ona staklena, od nerđajućeg čelika ili nekih drugih materijala, ubija čak 99.9% virusa. Takođe, efikasan je i nakon što nedelju dana stoji u vodi.Jedan sat najkraće je razdoblje koje smo do sada testirali, a sad ispitujemo delovanje u još kraćem vremenu”, rekao je Daker.

Istraživači se nadaju da će njihov premaz delovati već nakon nekoliko minuta.Istražuje se mogućnost masovne proizvodnje ovog premaza, a on se ne ljušti čak ni kad ga zarežete skalpelom, i uništava viruse i nakon višestrukog izlaganja.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar