МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СТОП РАКУ ДЕБЕЛОГ ЦРЕВА

322 pregleda

Научни тим Медицинског универзитета у Бечу открио је до сада непознат начин настанка рака дебелог црева: једна врста бактерије инхибира имуни систем на ћелијском нивоу и тиме спречава локалну упалу дебелог црева. Тако настају простори у којима се развијају тумори који остају неоткривени. Нови циљ имунотерапије требало би да се одвија на ћелијском нивоу тј. на нивоу Панетових ћелија.

Тумори су развили механизме које наш имуни систем не препознаје па су отпорни на терапију и дуго остају неоткривени. Да би ћелијска имунотерапија била успешна, важно је да се осетљивост ћелија тумора повећа. Студијска група бечког Медицинског универзитета, са Робертом Еферлом из Института за истраживање рака на челу, открила је да Панетове ћелије стварају ген IDO1, који спречава вршење функција имуног система у борби против рака дебелог црева.

Панетове ћелије се налазе у пределима матичних ћелија које су одговорне за регенерацију цревне слузнице. Научни тим је код једне врсте мишева искључио транскрипциони фактор Stat1 у ћелијама цревног епитела, а као резултат развили су се мањи и мање агресивни тумори. Ови тумори су били инфилтрирани у имуне ћелије које имају важну улогу управо у одбрани од тумора. Истраживачка група је открила да тумори којима транскрипциони фактор Stat1 недостаје, показују смањену експресију гена IDO1. Ово сазнање је значајно, јер ген IDO1 ствара кинуренин који сузбија реакцију имуног система на тумор и поспешује његов раст.

„Наша хипотеза гласи да бактеријски микробиом активира имунолошку контролну тачку IDO1 у Панетовим ћелијама и спречава локалну упалу дебелог црева. Тиме се стварају имуносупресивне нише у којима могу да се развију тумори дебелог црева. Нови циљ имунотерапије би требало да се одвија на нивоу Панетове ћелије, где се врши регулација гена IDO1”, изјавио је шеф истраживачког тима Роберт Еферл. Ова студија је недавно објављена у научном часопису Nature-Journal Communications Biology.

(Извор Б92)

О аутору

administrator

Оставите коментар