MEĐU IZMEĐU

SUPERTVRDI UGLJENIK

259 pregleda

U potrazi za supertvrdim molekulom ugljenika koja nadmašuje tvrdoću dijamanta najsavremenije simulacije nude obećavajući put do njegovog stvaranja. Faza BC8, poznata po svojoj izuzetnoj tvrdoći, uočena je u silicijumu i germanijumu, pružajući uvid u njenu potencijalnu manifestaciju i u ugljeniku. Iako se teoretiše da BC8 ugljenik postoji u okruženjima visokog pritiska poput onih na egzoplanetama, njegova sintetizacija na Zemlji pokazala se izazovnom.

Struktura BC8 održava ovaj savršeni tetraedarski oblik najbližeg suseda, ali bez ravnina cepanja koje se nalaze u strukturi dijamanta, objašnjava fizičar Džon Egert, ističući potencijalnu tvrdoću te strukture. „Napori da se sintetiše ugljenik BC8 bili su neuspešni, ali nedavne simulacije na superračunaru Frontier otkrile su ključne nove uvide. Predvideli smo da će postdijamantna BC8 faza biti eksperimentalno dostupna samo unutar uskog područja visokog pritiska i visoke temperature faznog dijagrama ugljenika”, objašnjava fizičar Ivan Olejnik.

Ta otkrića bacaju svetlo na tačne uslove potrebne za sintezu ugljenika BC8, nudeći nadu za budući uspeh. Naučnici trenutno provode eksperimente inspirirane teorijom kako bi potvrdili ta predviđanja u National Ignition Facility-u u SAD. Rezultati koji nude plan za sintezu ugljenika BC8 objavljeni su u časopisu The Journal of Physical Chemistry Letters.

 

(Ilustracija LLNL/Mark Meamber)

(Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar