MEĐU IZMEĐU

SRBIJA OSTAJE BEZ DECE

236 pregleda

Stope plodnosti u gotovo svim zemljama biće preniske da bi održale broj stanovnika do kraja stoleća, a većina novorođene dece u svetu rodiće se u siromašnijim zemljama, istaknuto je u studiji. Trend će dovesti do podele na baby boom i baby bust širom sveta, s tim da će se procvat koncentrisati u zemljama s niskim prihodima koje su osetljivije na ekonomske i političke nestabilnosti, izjavio je viši istraživač Stajn Emil Volset iz Instituta za metriku zdravlja i procenu (IHME) Univ erziteta Vašington u Sijetlu. Studija objavljena u časopisu The Lancet  predviđa da će 155 od 204 zemlje i teritorije diljem ili njih 76 posto imati stope plodnosti ispod nivoa zamene stanovništva do 2050. godine.

Istraživači procenjuju da se do 2100. očekuje da će taj broj porasti na 198, odnosno na 97 posto. Predviđanja se temelje na anketama, popisima stanovništva i drugim izvorima podataka prikupljenim od 1950. do 2021. u sklopu Studije o globalnom teretu bolesti, ozleda i činilaca rizika. Više od tri četvrtine novorođenčadi rodiće se u zemljama s niskim i nižim srednjim dohotkom do kraja stoleća, pri čemu će ih više od polovice biti u subsaharskoj Africi.

Podaci pokazuju da je globalna stopa plodnosti, odnosno prosečan broj rođenja po ženi, pala sa oko petero dece u 1950. na 2,2 u 2021. Do 2021. godine 110 zemalja i teritorija, odnosno 54 posto, imalo je stope ispod nivoa zamene stanovništva od 2,1 deteta po ženi. Studija naglašava posebno zabrinjavajući trend za zemlje poput Južne Koreje i Srbije, gde je stopa plodnosti manja od 1,1 seteta po ženi, što ih izlaže izazovima smanjenja radne snage. Mnoge od zemalja s najmanje resursa „boriće se s pitanjem kako podržati najmlađu, najbrže rastuću populaciju na planeti u nekim od politički i ekonomski najnestabilnijih mesta koja su pod dodatnim stresom zbog vrućine i opterećenosti zdravstvenog sistema”, naglasio je Volset.

Dok pad stope plodnosti u zemljama s visokim dohotkom odražava više mogućnosti za obrazovanje i zapošljavanje žena, istraživači su istakli da taj trend ukazuje na hitnu potrebu za poboljšanjem pristupa modernoj kontracepciji i obrazovanju žena u drugim područjima. Autori su napomenuli da su predviđanja ograničena količinom i kvalitetom prošlih podataka, posebno za razdoblje pandemije kovida-19 od 2020. do 2021. godine.

 

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar