MEĐU IZMEĐU

SIDA IZREZANA IZ ĆELIJE

211 pregleda

Naučnici kažu da su pomoću tehnologije za modifilpvanje gena CRISPR eliminirali sidu (HIV) iz zaraženih ćelija. Pomenuti postupak na molekularnom nivou poput makaza secka DNK i uklanja ili deaktivira nepoželjne delove, piše BBC. Postojeći lekovi mogu zaustaviti virus, ali ne i ukloniti, stoga su ovi nalazi važan korak napred u lečenju rečene bolesti. No, to je početna faza istraživanja. Istraživači sa Univerziteta Amsterdam napominju da nova studija za sada samo predstavlja koncept tretmana i da pričekati dok se ne osmisli lečenje.

Tim iz Holandije nije jedini koji pokušava pobediti sidu putem CRISPR tehnologije. Iz američke kompanije Excision BioTherapeutics navode da tri dobrovoljca s HIV-om nakon 48 sedmica nemaju ozbiljne nuzpojave od tretmana, a istraživanje je toku. Virusolog Džonatan Stoj iz Instituta Frensis Krik u Londonu smatra da je uklanjanje HIV-a iz svih ćelija koje bi ga mogle imati veoma izazovno. „Postoji zabrinutost zbog mogućih dugoročnih nuzpojava. Pretpostavljam da će proći mnogo godina pre nego što terapija utemeljena na CRISPR tehnologiji postane rutina – čak i pod pretpostavkom da je delotvorna.”

Sida zarazi i napada ćelije imunološkog sistema i koristeći njihovu mašinerije izrađuje svoje kopije. Čak i uz usoešno lečenje, mnoge inficirane čelije ulaze u stanje mirovanja ili latentno stanje, odnosno još sadrže genetski materijal side a da aktivno proizvode virus. Većini zaraženih neophodna je doživotna antiretrovirusna terapija. Ako prestanu uzimati lekove, uspavani virus se može ponovo probuditi i uzrokovati nevolje.

 

(Ilustracija Shutterstock)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar