МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ФИЛИП КОЛЏИЋ СРЕБРНИ

231 pregleda

Ученик четвртог разреда Математичке гимназије Филип Kолџић освојио је сребрну медаљу на Међународној мендељејевској хемијској олимпијади, а и остали такмичари из Србије постигли су запажен резултат, саопштио је Природно-математички факултет из Београда.

Српски ђаци су први пут ове године добили прилику да учествују на овом престижном такмичењу из хемије које већ више од пола века окупља средњошколце из различитих држава. Тим из Србије су, поред Kолџића, чинили Јован Марковић, ђак трећег разреда гимназије из Kрушевца, Жарко Ивковић, ђак четвртог разреда Гимназије Светозар Марковић” из Ниша, и Василије Пантелић, ђак трећег разреда 14. Београдске гимназије.

Припреме за такмичење одржане су на Природно-математичком факултету у Нишу. Иако је било планирано да се овогодишња 54. Међународна мендељејевска олимпијада одржи у априлу у Будимпешти, због тренутне пандемије вируса корона такмичење је одржано између 13. и 18. јула преко интернета. Организатор такмичења био је Департман за хемију Московског државног универзитета Ломоносов.

(Извор Н1)

О аутору

administrator

Оставите коментар