MEĐU IZMEĐU

HITLER OSTAJE HITLER

334 pregleda

 

Međunarodna komisija za zoološku nomenklaturu (ICZN) odbacila je zahtev da se promeni ime bube koja je nazvana po Adolfu Hitleru 1937, uprkos pozivima naučnika. Pet milimetara duga Anophthalmus hitleri je vrsta slepe pećinske bube koja se nalazi isključivo u 15 vlažnih pećina u Sloveniji, a otkrio ju je jugoslovenski naučnik Vladimir Kodrić u junu 1932. On je primerak insekta poslao Oskaru Šajbelu, austrijskom kolekcionaru i železničkom inženjeru koji je podržavao Hitlera, prenosi Daily Mail.

Nakon razmatranja, Šajbel je 1937. pogazio obećanje da će imenovati bubu prema Kodriću i nazvao ju je prema nemačkom diktatoru. Zatim je obavestio kancelariju u Berlinu o insektu i njegovom imenu, što je navelo Hitlera da zauzvrat napiše pismo zahvalnosti Šajbelu. Neki su sugerisali da se Šajbel zapravo rugao diktatoru dajući ime slepoj bubi po njemu, budući da anophthalmus  na grčkom znači „bez očiju”. Britanski list ipak navodi da je uz primerak insekta, Šajbel poslao poruku „Za kancelara Rajha Adolfa Hitlera, kao izraz mog divljenja”.

Hitler je iz ljubavi prema bubama 1933. naložio Ferdinandu Poršeu da dizajnira narodni automobil folksvagen”, koji je postao „buba”. Anophthalmus hitleri se zbog svog imena nalazi u opasnosti od izumiranja, a nemački časopis „Špigel” je 2006. objavio da su skoro svi sačuvani primerci insekta u Bavarskoj državnoj zbirci zoologije u Minhenu ukradeni. Smatra se da je buba postala trofej za kolekcionare nacističkih suvenira, za koje se zna da hvataju insekte u slovenačkim pećinama i prodaju ih za 2.000 dolara.

Slovenija je bila prinuđena da uvede zakone protiv sakupljanja insekata da bi zaštitila ugrožene vrste, kao što je Anophthalmus hitleri, a Međunarodni kodeks zoološke nomenklature obeshrabruje naučnike da imenuju vrste po nečemu što bi se moglo smatrati uvredljivim. Međunarodna komisija za zoološku nomenklaturu (ICZN) tvrdi da ne dozvoljava promene imena na osnovu toga nakon što su već dobili naučno ime, a jedno od rešenja je da se promeni ime po kojem je vrsta opšte poznata.

Prošle godine predložen je novi naziv „slovenačka slepa pećinska buba”. „(Ime) nije bilo uvredljivo kada je predloženo, a možda neće biti uvredljivo ni za 100 godina od sada”, rekao je ranije predsednik ICZN Tomas Pejp.

(Ilustracija Wikimedia Commons)

(RT Balkan)

 

O autoru

administrator

Ostavite komentar