МЕЂУ ИЗМЕЂУ

„ЦРНА РУПА” НАЈБЛИЖА

257 pregleda

Група астронома из Европске јужне опсерваторије (ЕSО) и других института открила је црну рупу” која је удаљена само 1.000 светлосних година од Земље. Ради се о до сада нама најближој пронађеној црној рупи”, део троструког система који можемо видети голим оком када је небо ведро.

Научници су помоћу двометарског телескопа који се у Европској јужној опсерваторији у Чилеу пратили две звезде система HR 6819 и нашли доказе о постојању додатног невидљивог свемирског тела. Сматрају да би у будућности могли да пронађу много сличних црних рупа”, наводи ЕSО, а преноси Дејли мејл”.

Јако смо се изненадили када смо схватили да смо открили први звездани систем с ,црном рупом’, који се може да се види голим оком”, рекао је астроном Петр Хардава из Чешке академије наука и коаутор истраживања. Овај троструки систем нам је толико близу да његове звезде можемо уочити с јужне Земљине полусфере без телескопа. Уочено је да ова црна рупа” не делује насилно на своју околину.

Астрономи верују да би ово откриће могло да разјасни недоумице које постоје о другом систему са две звезде, званим LB-1, који такође може имати црне рупе”.Kада знамо на шта да обратимо пажњу, онда повећавамо шансе да ћемо то наћи”, наводи други истраживач. Откриће овог троструког система с унутрашњим паром и удаљеном звездом могло би да пружи одговоре о насилним космичким спајањима која ослобађају снажне гравитационе таласе да се могу уочити са Земље. Неки астрономи сматрају да се таква спајања могу догодити у системима сличне конфигурације као HR 6819 или LB-1, али када је унутрашњи пар састављен од две црне рупе” или црне рупе” и неутронске звезде.

(Извор Б92)

О аутору

administrator

Оставите коментар