МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЧУДНО СТАКЛО НА МЕСЕЦУ

256 pregleda

Научнике, ипак, још збуњује начин на који је та супстанца завршила у кратеру Вон Карман, а где и када се удар астероида догодио такође није познато.

Кинески научници су идентификовали хемијски састав и утврдили могуће порекло мистериозне супстанце у виду гела, пронађене на Месецу 2019. године. Тамнозелени материјал први је приметио кинески  ровер Јуту-2” током истраживања терена у близини кратера Вон Карман, познатог места на Месецу које у пречнику има око 150 километара. Нова анализа групе истраживача са Кинеске академије наука потврђује да та супстанца заправо није гел већ тврдо и стакласто минерално једињење које се растопило и променило структуру на високим температурама.

Тим га је специфично идентификовао као неку врсту стене која је формирана од делова минерала који су спојени помоћу неке спољне силе”. Како у тиму научника кажу, супстанца је „настала спајањем изазваним ударом”. Супстанцу су прво приметили научници који су управљали ровером Јуту-2” због тога што је био драстично различит од карактеристика околног тла у кратеру Вон Карман, наводи се у извештају у Њузвику”. У то време је описиван као тамнозелени материјал и „налик на гел” због слике коју је камера добила на којој се видело да сија и да се уочљиво разликује од околног сувог Месечевог тла.

Неки истраживачи су предложили тумачење према којем та супстанца потиче из вулканске активности, али кинески су научници касније закључили да на Месецу није било активнихв вулкана током више од три милијарде година. Уместо тога, тим је утврдио да је супстанца мешавина пагиоклазе, беличасто-сивог кристала, силиката, гвожђе-магнезијума, оливина и пироксена, који су сви растопљени и помешани заједно уз јаку температуру насталу услед удара астероида. Научнике, ипак, још збуњује начин на који је та супстанца завршила у кратеру Вон Карман, а где и када се удар астероида догодио такође није познато.

(Извор РТС)

О аутору

administrator

Оставите коментар