MEĐU IZMEĐU

AZIJSKI GENI U VIKINZIMA

259 pregleda

DNK istraživanje: Vikinzi nisu bili samo Skandinavci.

Sekvenciranje DNK ostataka Vikinga pokazuje da možda nisu svi bili Skandinavci, prema rezultatima istraživanja objavljenom u sredu u časopisu Nature. Multinacionalni tim predvođen univerzitetima Kembridž i Kopenghagen analizirali su 442 kostura Vikinga odnosno Normana sahranjenih širom Evrope i Grenlanda i otkrili da vikinški identitet nije bio ograničen samo na osobe skandinavskih gena”.

Šef istraživanja Eske Vilerslev kaže da analiza sugeriše značajni genetski uvoz” u Skandinaviju iz južne Evrope i Azije pre početka vikinškog razdoblja povezanog s godinom 793. i normanskim upadom u samostan u Lindisfarneu na britanskoj severnoj obali.Tokom iduća tri veka skandinavska dijaspora” uspostavila je trgovačke lokacije i gradove od američkog kontinenta do azijskih stepa”.Na tom ogromnom području Vikinzi su širili ideje, tehnologije, jezik, verovanja i veštine”, kaže Soren Sindbek, arheolog iz muzeja Moesgard u Danskoj.

Vikinzi koji su izvodili okrutne napade širom zapadne Evrope i trgovali robljem na području današnje Rusije i Bliskog istoka, utemeljili su Dablin, irski glavni grad, dali svoje ime francuskoj Normandiji i krajem 9. veka pomogli uspostavljanju Kijevske Rusije, ponekad smatrane prvom ruskom državom.Takva su dostignuća mogla da izazvovu divljenje i imitiranje iako je vikinška bezobzirnost uterivala strah širom Evrope.Prema naučnicima, kosturi u Škotskoj sahranjeni s mačevima i drugim vikinškim obeležjima” ne pokazuju znake mešanja gena sa Skandinavcima” i to pokazuje drugačiju stranu odnosa od vikinških pljački i pustošenja”.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

1 komentar

  • Kad se kaže ‘južna Evropa’ misli se na Crnu Goru i u njoj Ilirsku piratsku kraljicu Teutu. Otuda i naziv ‘Teutonci’ za severnjake. Preuzeti su geni za visinu, jer su Skandinavci drugi po visini na svetu, odmah posle dinaroida, to jest Jugoslovena svih nacija.

Ostavite komentar