МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СОФТВЕРСКИ ЛИК ДАВИДА

274 pregleda

Холандски уметник Бас Утервејк помоћу модерне технологије ствара реалистичне портрете људи чији су ликови представљени скулптурама или сликама. Тако је слика Наполеона, али и Микеланђелова скулптура добила људски облик. Бас Утервејк из Амстердама објаснио је да је желео да види може ли реално да прикаже кључне личности историје, као што су Ван Гог или Наполеон, али користећи софтвер. Такође је свој талент искористио и за статуе попут Микеланђеловог Давида и Kипа слободе, пише Дејли мејл”.

Бас користи вештачку интелигенцију, односно софтвер који може да креира слике од нуле или на основу композиције различитих портрета тако што се убаце одређени подаци као што су црте лица.

Покушавам да водим софтвер до веродостојног исхода. Свој рад сматрам више уметничким интерпретацијама него научно или историјски тачним – рекао је Бас. До сада је завршио између 50 и 60 слика помоћу вештачке интелигенције.Радим на сликама истовремено, понекад их оставим недељама, па наставим касније када имам нову инспирацију или када пронађем још материјала – рекао је.

Сматра да је изазов његовог подухвата постизање савршене фото-реалности, али уз истовремено задржавање карактеристика личности.Софтвер има тенденцију да лако пада до просека због своје природе, тако да су ми понекад потребни додатни трикови и методе да бих постигао оно што желим – објаснио је. Тренутно ради на фотографији Ане Франк.Постоји неколико њених познатих фотографија, могао бих је учинити старијом, да видим како би изгледала у старости коју никад није дочекала – рекао је.

(Извор Блиц)

О аутору

administrator

Оставите коментар