МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БЕЖИЧНИ ПРЕНОС МОГУЋ

892 pregleda

„Никола Тесла је доказао да је то могуће. Сада је бежична електрична енергија стварност, тако извештава познати амерички часопис за популарну науку Popular Mechanics.

Уз подршку новозеланске владе и електропривреде, новооснована компанија (start-up) „Емрод показаће да је бежични пренос електричне енергије изводљив, што је пре 120 година тврдио и доказао српски научни и проналазачки великан. Она је осмислила и израдила одговарајућу опрему којом ће то извести. За почетак биће пребачено неколико вати снаге без икаквих бакарних жица и проводника на раздаљину од око четрдесетак метара.


Никола тесла (
Wikipedia)

Поступак је, иначе, једноставан, састоји се у преносу обликованих електромагнетних таласа. Једини услов јесте да на ваздушној путањи између предајника и пријемника не постоји никаква препрека. Успеху овог подухвата обрадоваће се нарочито житељи у непроходним и тешко доступним крајевима планете. Највећа компанија за испоруку електричне енергије на Новом Зеланду, „Пауерко, задужена је да уживо провери поменути поступак преноса. Занимљиво је да ово решење већ пријављено за награду Краљевског друштва.

Нема сумње да ће новост одјекнути као највеће изненађење у целом свету. Шта ли ће сада рећи српски истраживачи и стручњаци који су деценијама омаловажавали замисао свога земљака?

 

О аутору

administrator

2 коментара

  • Ne radi se o istom principu prenosa. Tesla je uz pomoć svog uveličavajućeg odašiljača menjao samo elektrostatičko polje između planete zemlje i jonosfere. Samo elektrostatičko polje je zatvorenog tipa i energija ne odlazi nigde jer je strogo lokalizovana i na taj način efikasnost je nadmašila bakarne provodnike za 20%. To znači da po njegovim beleškama gubici u ovom sistemu iznose svega 10%. Način koji se spominje danas sigurno ima daleko veće gubitke jer je u pitanju transferzalno elektromagnetno zračenje. Tesla u svom sistemu prenosa“Hercijanske talase „i.e. transferzalno el.magnetno zračenje smatrao za gubitke i strogo ih prigušivao.Njegova aparatura je jednostavna ali savršeno ukomponovla pet stavki bez kojih bi prenos el.energije na daljinu bio nemoguć. Inače eksperimenti u Kolorado Springsu su direktna potvrda o mogućnostima takvog sistema i prenosa el.energije na daljinu. U svojim spisima navodio je da je proizvodio impulse manje snage(napona) koje su se uveličavale -zbrajale sa svakim povratnim impulsom od antipoda planete sve dok energija na završnom terminalu nije bila tolika(napon) da je pravio varnice dužine od 30 m.

  • Србине, Галаксија је управо утемељена на различјеуи разниовресју погледа и мишљења. С нестрпљењем чекам твој есеј који уноси ново светло у бежични пренос. Бирај: електронско или штампано издање. Станко Стојиљковић

Оставите коментар