МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВЕШТАЧКА КОЖА ОСЕЋА

201 pregleda

Концепт резултат инспирације сценом из трилогије Ратова звезда” у којој лик Лук Скајвокер губи десну руку и добија роботску којом, како се чини, може да осети додир.

 

Сингапурски научници су створили „електронску кожу” која је способна да осети додир, што је иновација за коју верују да ће помоћи људима с вештачким протезама да препознају предмете и осете њихову текстуру, па чак и температуру и бол.Kожу” названу ACES чини до стотину малих сензора и величине је једног квадратног сантиметра.

Научници са Националног универзитета Сингапур кажу да тај уређај може да процесуира информације брже од људског нервног система и способан је да препозна 20 до 30 различитих текстура, и може да чита Брајево писмо с више од 90 одсто тачности. Људи морају да клиз прстом по предмету да би осетили текстуру, а ова кожа само једним додиром може препознати текстуру различисте чврстоће, каже лидер тима Бењамин Те, додајући да алгоритми вештачке интелигенције омогућавају уређају брзо учење.

Демонстрација је показала како уређај може да препозна да је лоптица за решавање стреса мекана и одреди да је пластична лопта тврда.Kад изгубите осећај додира осећате утрнутост… особе које носе протезе имају тај проблем”, каже Те.Стварањем вештачке верзије коже за њихове протезе поново могу руком да осете топлину и осете мекано или колико је тврдо то што држе у руци”, каже Те. Он додаје да је концепт резултат инспирације сценом из трилогије Ратова звезда” у којој лик Лук Скајвокер губи десну руку и добија роботску којом, како се чини, може да осети додир.

Технологија је још у експерименталној фази али постоји изузетни интерес посебно медицинске заједнице, каже Те. Његов тим већ је изумео транспарентну кожу која може сама да се обнови кад се поцепа и материјал који исијава светло за електронске уређаје, каже Те.

(Извор Б92)

О аутору

administrator

Оставите коментар