ЧЕШЉАЊЕ ЈЕЗИKА

ДЕСЕТ ПУТА НЕТАЧНО

265 pregleda

Насупрот распрострањеном веровању, у школи се поред тачних и истинитих ствари уче и погрешне и неистините. Ево 10 ових других, а ви листу допуните.

  

  1. Ајнштајн је имао лоше оцене у школи

Хм … чуо си за Ајнштајна? Познатог физичара? Релативитет и те ствари? А поред тога, и генија? Прилично сам сигуран да се мали Алберт лако носио са аритметиком у четвртом разреду. Супротно општем миљењу, Ајнштајн је у основној школи био одличан ђак, и добијао је одличне оцене које су у то време у Немачкој ишле од 1 до 6. Доцније су то Американци погрешно превели на њихов систем, где је прва оцена (А) најбоља, а последња (D) најлошија. Идеја се касније опште примила зато што се свима допадалo да су њихова лоша деца, ипак, способна за будућа велика дела. Жао ми је родитељи, Ајнштајн је научио сам да рачуна већ у 12. години, а вашем детету ако не иде у школи покушајте с нечим другим.

 

  1. Мишеви воле сир

Зашто би мишеви волели сир? Прерађено кравље млеко није нешто што је уобичајено у њиховом природном окружењу, зар не? Не, мишеви много више воле брашно, зобене пахуљице и друге сличне ствари које их подсећају на зрневље и семенке које једу у већ милионима година дугој еволуцији. Заправо, многи мишеви не подносе лактозу и умрли би када би појели сир. Том и Џери нас погрешно уче, господо!

 

  1. Наполеон је био мали

Нетачно. Наполеон је био висок 171 центиметар, што је била просечна висина Француза у то доба. Мислим да није био нешто посебно љутит тип, мада га није тешко замислити као неког са „синдромом малог човека”, који је све уочљивији и код нас. Kонфузија с његовом висином је циљана, а настала је због разлике између британског инча (2,54 центиметра) и француског пуса (2,71 центиметра), што је Наполеона приказало Британцима као кепеца од свега 160 центиметра. Њихова пропаганда је то са одушевљењем прихватила.

 

  1. Томас Едисон је измислио сијалицу

Едисон јесте био велика фаца (има највише патената у историји), али није измислио сијалицу – у време када је почео да се бави том идејом неко други је већ обавио тај посао. Едисон је, међутим, пронашао прву електричну сијалицу која је добро радила, али у исто време кад и један други проналазач, Џозеф В. Свон. Могуће је да је Едисон покупио славу зато што је био Американац, а Свон само Енглез.

 

  1. Леминзи се бацају са литица

Шта то значи, да су леминзи ретарди? Слажем се, масовно самоубиство звучи као феноменалан потез еволуције за прављење мало места за опстанак у оквиру одређене пренасељене врсте. Леминзи не раде такве ствари сем повремено, када су пијани или када победи „Црвена звезда”. Ову заблуду лансирао је нико други до Дизни лично, који је закључио да би његов рани филм „Бела дивљина” био занимљивији ако би показао да се тамо нека река глодара сурвава низ неку литицу.

 

  1. Вода се врти другачије на другој полулопти

Вода у клозету или у кади се не врти ни у какву посебну страну у зависности од тога на којој хемисфери Земље се налазимо. Вода се врти у истом смеру, без обзира да ли се налазимо у средишти неког циклона или сипамо воду из канте у неком чучавцу у Kрњачи.

 

  1. Човек је настао од мајмуна

Ни Чарлс Дарвин, ни било који озбиљнији еволуциониста никада није казао да су људи настали од шимпанзе или гориле, нити од било којег другог мајмуна који данас постоји (поготово не оних са црвеном гузом). Они су само говорили да су људи и мајмуни настали од заједничког претка који је изумро пре неколико милиона година. Могуће је да тамо негде на Борнеу постоје пећинска бића чије паметне бебе можда могу да постану људи, али и нечија тупава деца из градова која ће можда постати мајмуни.

 

  1. Викинзи су носили рогове

Ово ме специјално боли. Прави наслов би требало да буде „Викинзи су носили кациге са роговима”, да не мислите да су Викинзи имали израштаје на лобањи, као што сам ја веровао да Один има. У сваком случају, никада нигде није пронађена иједна викиншка кацига са нечим на њој што би личило на рогове. Ипак, у стриповима дивно изгледају са тим.

 

  1. Kолумбо је веровао да је Земља равна

Људи су подозревали да би Земља могла да буде округла још од времена Ератостена 240. п.н.е. – само је релативно мала група затуцаних догматичара наставила да инсистира да је наша планета плоча са које можеш да паднеш ако довеслаш до ивице. Дакле, у време када је 1492. Kолумбо кренуо на пут, велика већина је схватала да се ради о лопти, укључујући и Kристофа. Он се једино мало збунио по питању њених димензија, те је дошавши до Kариба мислио да је у Индији.

 

  1. Различити делови језика осећају различите укусе

Шта? Лагали су нас у основној школи? Чулне квржице на свим деловима вашег језика могу да утврде све различите укусе, мада код већине људи одређени делови су са повећаном осетљивошћу. Хоћеш доказ? Пробај да на различите делове језика ставиш мало талога од кафе и види да ли ћеш осетити горчину. Ако не упали, пробај са ћевапима, пивом или нечим стимулативнијим.

 

(Илустрација Pixabay)

(Астрономски магазин)

О аутору

administrator

Оставите коментар