МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЖЕНЕ ЧЕШЋЕ ПСИХОПАТЕ!

227 pregleda

Уопштено се сматра да психопати немају емпатије и осећај кривице, да показују антисоцијално понашање, често лажу и су нарцисоидни и манипулативни. Према Клајву Бодију, стручњаку за психопате са Универзитета Англија Раскин, број жена с неуропсихијатријским поремећајем могао би бити знатно већи него што се мислило.

 

„Психопати желе новац, моћ и контролу. Понашање женских психопата је суптилно и мање очито од мушких и стога их се теже препознаје. Мали, али све већи број доказа говори у прилог томе да су такве жене склоне вербалном изражавању насиља, а не физичком”, казао је Боди, а преноси Thе Guardian. „При томе је насиље релацијске и емоционалне природе суптилније и мање очито од оног које изражавају психопате мушког рода. Оваква врста насиља може, примерице, укључивати ширење неистина због личне користи.”

 

Једна од главних тешкоћа је што је део процене (Левенсонове скале самопроцене психопатије, LSRP) која се користи за идентификацију психопата, моделиран према утврђивању поремећаја код мушкараца. Први део посматра колико је особа емоционално одвојена, себична и манипулативна, други (покрива психопатски начин живота) усредсређен је на насиље и антисоцијално понашање. „Секундарни елемент се углавном темељио на истраживањима криминалаца психопата који су у то време издржавали затворску казну, тако да ове мере врло вероватно нису прикладне за препознавање психопатије код жена”, нагласио је Боди и додао да је спроведено мање студија које су проучавале овај поремећај код жена него код мушкараца.

 

Према неким пређашњим проценама, однос мушких и женских психопата износи 10:1, али поменуто истраживање, у којем је коришћен само први део LSRP, указује да ствари стоје другачије. „Сразмера је готово један према један”, нагласио је Боди, али су за праву слику потребне детаљније студије. Иако се процењује да само 1% мушкараца има овај поремећај, дијагноза се односи на један крај спектра. „Процене које користе први део LSRP указују да постоји око 23% мушкараца који, мада категорички нису психопате, имају довољно особина да буду проблематични за друштво”, додао је.

 

Према овом истраживању, спроведеном на тзв. белим оковратницима (друштвена група која се бави послом што захтева више образовање и стручне квалификације), такве особине нису неуобичајене ни код жена. „Отприлике 12 до 13% жена има довољно тих особина да буду потенцијално проблематичне”, наводи Боди.

 

Препознавање психопатије код жена и мушкараца је врло важно, сматра дотични истраживач, јер такви појединци могу имати огроман утицај на радном месту, могу запостављати или малтретирати друге запослене и стварати токсичну радну атмосферу. У компанијама које воде такви појединци може доћи до губитка моралних смернице, што би могло утицати на то како људи доживљавају велике организације.

 

(Илустрација Shutterstock)

(Индекс)

О аутору

administrator

Оставите коментар