MEĐU IZMEĐU

ŽIVOT MOŽE DA SE PRODUŽI

208 pregleda

Revolucionarno otkriće naučnika sa kalifornijskog univerziteta na tragu je produžetka ljudskog života. Oni su otkrili da preparat koji se koristi za prekid rane trudnoće, ali i za lečenje kancera i Kušingove bolesti, može da produži život.

Otkriće naučnika sa Univerziteta Južna Kalifornija, objavljeno u Žurnalu za gerontologiju i biološku nauku, pokazuje da je preparat mifepriston, steroidno jedinjenje, produžilo život dvema različitim životinjskim vrstama. Naučnici u svojoj studiji sugerišu da bi na isti način ovaj preparat mogao da utiče na druge vrste, uključujući ljude, piše Science Dailly. Istraživanjem je utvrđeno da ženke voćnih mušica, tokom parenja, od mužjaka dobijaju peptid koji uzrokuje upale i skraćuje im život. Upotrebom mifepristona, taj peptid se blokira, smanjuju se upalni procesi, poboljšava zdravlje i produžava život jedinki u odnosu na druge koje ga nisu dobijale.Zbog istog mehanizma reakcije na preparat i kod žena, naučnici veruju da bi njime mogao da se produži životni vek ljudi.

„Kod voćnih mušica, mifepriston smanjuje reprodukciju, menja urođeni imuni odgovor i produžava životni vek. Znamo da kod žena mifepriston takođe smanjuje reprodukciju i menja urođeni imuni odgovor, pa bi mogao takođe da produži životni vek”, rekao je Geri Lendis, jedan od autora istraživanja.Naučnici su istraživali i kojim mehanizmom mifepriston produžava život i izučavali su njegovo dejstvo na gene, molekule i metaboličke procese. Otkrili su da molekul poznat kao juvenilni hormon igra centralnu ulogu. Taj hormon reguliše razvoj voćnih mušica, od jajašca, preko larve do odrasle forme.Peptidi koji se oslobađaju prilikom parenja ubrzavaju efekte tog hormona, menjajući im metabolizam tako da zahteva više energije za održavanje. Takva promena dovodi do upalnih procesa, zbog čega postaju podložnije toksičnim molekulima koje proizvode bakterije u njihovom organizmu.

Međutim, mifepriston to menja. Kada su mu voćne mušice bile izložene, peptid im nije ubrzao efekte juvenilnog hormona i nije doveo do promene metabolizma.Naučnici su isprobali ovakvo dejstvo mifepristona i na drugoj životinjskoj vrsti, valjkastom crvu poznatom kao C. elegans. I na njemu je pokazao identične efekte i isti sistem dejstva.Profesor Džon Tauer, jedan od istraživača, navodi da su voćna mušica i okrugli crv kao vrste podjednako udaljeni jedni od drugih kao što su udaljeni od ljudi. Dodaje da i kod ljudi postoji sličan sistem povezan sa zdravljem i dužinom života.„Činjenica da je mifepriston dejstvovao na isti način kod dve različite vrste, sugeriše da bi mogao da bude uspešan i kod drugih vrsta, rekao je Tauer.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar