MEĐU IZMEĐU

KERMIT STAR 270 MILIONA

216 pregleda

Fosil star 270 milijuna godina koji baca svetlo na poreklo vodozemaca nazvan je po Kermitu – najpoznatijem žapcu na svijetu, javlja BBC. U toku permskog razdoblja definitivno nije postojao „Mapet šou”, ali jeste preteča modernih vodozemaca koji je dobio ime po slavnoj žabi. Naučnici su upravo opisali fosilizovanu lobanju stvorenja nazvanog Kermitops gratus koje je živelo na području današnjeg Teksasa pre otprilike 270 miliona godina. Pripada lozi za koju se veruje da je iznedrila tri današnje grane vodozemaca – žabe, daždevnjake i beznoge cecilije.

Istraživači su pronašli lobanju u zbirci Nacionalnog prirodnjačkog muzeja Smitsonijen. Iako je otkrivena samo lobanja – dugačka oko tri centimetra, veruju da je Kermitops imao čvrsto građeno telo nalik daždevnjaku dužine otprilike 15-18 centimetara. Vodozemci su jedna od četiri grupe preživelih kopnenih kičmenjaka, uz gmazavce, ptice i sisare. Jedinstvene odlike lobanje – mešavina arhaičnih i naprednijih osobina – pružaju uvid u evoluciju vodozemaca.

(Pixabay)

Mnogo je, inače, karakteristika koje su se razlikovale od onih kod starijih tetrapoda, drevnih predaka vodozemaca. Na primer, deo lobanje iza očiju bio je zantno kraći od izdužene, zakrivljene njuške. Osobine poput ovih navele su naučnike na zaključak da pripada novoj vrsti. „Ono što nam je stvarno palo u oči jeste kako je (fosil izgledao) sa izbuljenim očima, a zbog toga što je malo zgnječen tokom čuvanja ima nešto poput nakrivljenog osmeha i stvarno je evocirao Kermitov osmeh”, rekao je Kelvin So, doktorand na Univerzitetu Džordž Vašiington i glavni autor studije. Praistorijski fosil ležao je decenijama čekajući da ga neki znanstvenik pomnije pogleda. To bi verovatno bilo u saglasju s Kermitom, čija je hit pesma It’s Not Easy Being Green govorila o tome je biti stalno zanemaren. Otkrivanje novih vrsta kao što je poenuta ključno je za nastanak ranih grana porodičnog stabla vodozemaca.

 

(Ilustracija Smithsonian NMNH)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar