МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КИШЕ ДИЈАМАНАТА ЧЕШЋЕ

224 pregleda

Ледене планете могу имати честу појаву – дијамантску кишу. Супротно ранијим веровањима, дијаманти се формирају на мање екстремним температурама него што се претпостављало, што потенцијално чини таложење дијаманата уобичајеним унутар ледених дивова. Ранији експерименти створили су забуну у погледу услова за формирање дијаманата на планетама попут Урана и Нептуна. Спроведене су две врсте експеримената, динамичка компресија која укључује изненадне ударе и статичка компресија што укључује поступну компресију. Претходни експерименти динамичке компресије захтевали су више температуре и притиске за формирање дијаманта.

Манго Фрост и сарадници из америчке Националне акцелераторске лабораторије SLAC извели су иновативне експерименте статичке компресије с динамичким загријавањем. Стиснули су полистирен, сличан стиропору, између дијаманата и изложили га пулсевима икс-зрака. Дијаманти су се појавили на приближно 2.200 Целзијусових степени и под притиском од 19 гигапаскала, одражавајући услове у плитким унутрашњостима планета попут Урана и Нептуна. Супротно резултатима раније динамичке компресије, притисци су били знатно нижи, што доводи у питање претходне резултате.

„Наши резултати се нису слагали с раније утврђеним и то није оно што смо очекивали, али су се лепо уклопили и на неки начин све повезали”, објаснио је Фрост. Разлика у временским оквирима може објаснити зашто је формирање дијаманта под ниским притиском изостало у ранијим експериментима динамичке компресије.

Откриће студије, која је објављена у часопису Nature Astronomy, указује на могућност појаве дијамантске кише на мањим егзопланетама. Међу више од 5.600 потврђених до сада, више од 1,900 могло би имати дијамантску кишу, мењајући претходне претпоставке о учесталости такве планетарне појаве у свемиру. Осим тога, унутар Сунчевог система, дијаманти би се могли формирати на мањим дубинама него што се веровало, што би утицало на наше разумевање унутрашњости дивовских планета. Плића формација могла би утицати на пролазак дијамантске кише кроз слој леда према средиштима ових планета, делујуући на слабо позната магнетска поља. Ново откриће отвара и нове погледе на планетарну динамику и појаву падавина.

 

(Илустрација Getty Images)

(Зимо)

О аутору

administrator

Оставите коментар