МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КОРОНА ИЗ Е-ЦИГАРЕТЕ

287 pregleda

Пушење електронских цигарета утиче на плућа младих тако да они чешће оболевају од ковида-19 него непушачи. То су сада доказали научници Универзитета у Станфорду.

Тинејџери и млађе одрасле особе које редовно пуше електронске цигарете оболевају знатно чешће и теже од ковида-19 него непушачи истих година. Први пут је један тим медицинара окупљених око професорке педијатрије Бони Халперн Фелшер из Школе медицине Универзитета Станфорд (Standford School of Medicine) урадио студију на ту тему. Студија је објављена 11. августа у стручном часопису Journal of Adolescent Health.

Студија показује да се међу онима који су били позитивни након тестирања на SARS-CoV-2 вирус, корисници е-цигарета налазе пет пута чешће него просечни грађани. То не значи неизоставно да је ризик за инфекцију за кориснике е-цигарете већи него за друге. Но, онај ко се заразио вирусом и истовремено пуши е-цигарете пет пута већом вероватноћом ће развити симптоме попут кашља, температуре, умора или проблема са дисањем. Јер ко не развије симптоме често ни не иде на тестирање.

Kод оних који су конзумирали како конвенционалне цигарете тако и електронске цигарете у последњих 30 дана пре њиховог тестирања на корону, ризик од оболевања је чак био 6,8 одсто. Студија с друге стране није могла да пружи поуздане податке за оне који су пушили конвенционалне цигарете, јер готово сви пушачи такође конзумирају и е-цигарете. Подаци стога противрече тези да би пушење могло да умањи ризик од инфекције коронавирусом.

„Адолесценти и млади одрасли морају да знају да неко ко конзумира е-цигарете непосредно повећава ризик од ковида-19. Јер, тако оштећује плућа”, каже водитељка студије Шивани Матхур Геја. Она упозорава младе људе на варљиву безбедност. Бројни верују да их њихова младост штити од симптома ковида 19. Но подаци показују: за људе који конзумирају е-цигарете то не важи. Ризик од болести се не повећава мало, већ заиста јача”, каже Геја.

Научници су користили податке 4.351 учесника између 13. и 24. године из свих делова САД. Избор учесника је у исто време обухватао конзументе е-цигарета и непушаче. И када је реч о полу и етничком пореклу, група је изабрана на основу репрезентативног узорка. Учесници су питани да ли су имали симптоме ковида 19, да ли су се подвргли тестирању или су имали позитивну дијагнозу на SARS-CoV-2.

Професорка педијатрије Халперн Фелшер не жели да овим истраживањем само упозори погођене адолесценте. Она такође захтева од здравствених служби да делују. Сада је дошао тренутак”, каже она. Политика мора пожурити и регулисати ове производе.

(Извор Б92)

О аутору

administrator

Оставите коментар