МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЛАМИНА КРВ ЛЕЧИ КОРОНУ

214 pregleda

Истраживачи сматрају да би антитела ламе могла да помогну у заштити оних који до сада нису били заражени коронавирусом, пренео је Гардијан”. Према студији која је прошле недеље објављена у научном часопису Cell, антитела у крви ламе могла би да пруже заштиту од коронавируса.

За разлику од људи, ламе имају мала антитела која могу да продру у протеине вируса, који су исувише мали за људска антитела, што им помаже да се изборе са претњом која долази од њих. Истраживачи се надају да би антитела ламе могла да помогну људима који се још нису заразили коронавирусом. Већ раније је доказано да антитела ламе могу да се боре против SARS-а и MERS-а, због чега су научници помислили да би она такође могла да буду ефикасна и у борби против ковида 19. То се и показало као тачно, бар на ћелијском нивоу, а следећи корак су клиничка испитивања, на чему истраживачи тренутно раде.

За све љубитеље ових животиња, вест не представља изненађење – познате су по улози у лечењу разних болести, а у последње време испитује се њихов потенцијал у борби против HIV-а и других вируса. Осим тога, многи сматрају да моћ лечења лами иде даље од оне на микроскопском нивоу и да ове животиње имају способност да умире људе и смање њихову анксиозност.

„Ламе и људи су природни савезници”, тврди Џорџ Kалдвел, који се узгаја ламе у Сонори у Kалифорнији.Ламе остварују вишеструку корист у животу људи, чак је и њихова крв благотворна за нас”, истакао је он.

(Извор Б92)

О аутору

administrator

Оставите коментар