МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МАСКА УБИЈА КОРОНУ

307 pregleda

Израелски научници изумели су маску за вишекратну употребу која може да убије коронавирус топлотом, напајајући се путем пуњача за мобилни телефон. Дезинфекциони процес траје око 30 минута, а корисници не би требало да носе маску док је спојена на пуњач, рекао је професор Jair Ein-Eli, који је водио тим научника, преноси Пословни дневник”.

Нова маска има USB улаз који је спаја с извором струје као стандардни пуњач за мобилни телефон и греје унутрашњи слој карбонских влакана до 70 степени целзијуса, што је довољно висока температура да убије вирус. Ein-Eli рекао је да једнократне маске, за којима је владало велико интересовање током здравствене глобалне кризе, нису економичне нити добре за животну средину.

Прототип изгледа као стандардна N95 маска за лице, са вентилом са предње стране и гуменим трачицама за учвршћење маске око главе. Научници су предали патент за ову маску у САД крајем марта и сада разговарају о комерцијализацији производа с приватним сектором. Вероватно ће се продавати по цени за долар скупљој од типичне једнократне маске за лице, рекли су научници.

(Извор Б92)

О аутору

administrator

Оставите коментар