МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МЕТАЛ НИЈЕ СА ЗЕМЉЕ

305 pregleda

Научници су усред древног блага нашли пар чудних украса, направљених од метала који није са Земље. Наиме, изгледа да су наруквица и шупља полукугла украшена златом исковане од гвожђа из метеорита. Благо из Вилене, које се састоји од 66 углавном златних предмета, откривено је пре више од 60 година (1963) у Аликантеу у Шпанији и од тада се сматра једним од најважнијих примера златарства бронзаног доба. Но, стручњацима је због два предмета било помало тешко одредити старост збирке. Мала, шупља хемисфера, која је вероватно красила део жезла или мача, и једна наруквица изгледале су као да су направљене од тог метала, односно да не припадају бронзаном добу, пише Science Alert.

 

Гвоздено доба је на Пиринејском полуострву почело око 850. године пре Христа, а златни комади у благу потичу од 1500. до 1200. године пре нове ере. Стога су ови предмети од железа представљали својеврсну загонетку. Гвожђе на нашој планети не долази само из истоимене руде, већ може стићи из свемира. Постоји низ древних артефаката од железа који датирају пре железног доба. Најпознатији је, вероватно, бодеж фараона Тутанкамона који је искован од гвожђа из метеорита.

 

Научници могу разазнати које је гвожђе са наше планете., а које стиже из свемирских пространстава. Жељезо из метеорита садржи знатно више никла од онога са Земље. Стога су испитана два необична предмета. Помоћу масене спектрометрије (анализира молекуле на темељу њихове масе) одредили су састав и, унаточ високом ступњу корозије, установили да су полукугла и наруквица врло вероватно израђене од метеоритског железа. Будући да су предмети веома кородирали, резултати нису коначни. Но, постоје новије неинвазивне технике које би у будућности могле подупрети резултате анализе. Истраживање  Hierro meteorítico en el Tesoro de Villena? Објављено је у часопису Trabajos de Prehistoria.

 

(Илустрација Градски археолошки музеј Вилена)

(Индекс)

О аутору

administrator

Оставите коментар