МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МЛЕЧНА ЧОКОЛАДА БОЉА

251 pregleda

Чини се да постоји начин да се повећа храњива вредност млечне чоколаде без жртвовања укуса, показало је истраживање представљено на конференцији у САД.

Kремаста, укусна млечна чоколада једна је од омиљених посластица у свету. Али са тим привлачним укусом долази и огромна количина шећера и масти, што млечну чоколаду чини много мање здравом од горке, црне чоколаде. Ипак, чини се да постоји начин да се повећа храњива вредност млечне чоколаде без жртвовања укуса, показало је истраживање представљено на конференцији American Chemical Society 2020.

Нови, виши антиоксидативни облик млечне чоколаде може да се произведе рециклирањем остатака хране који би иначе отишли у отпад, попут кафе, одбачених листова чаја и коре кикирикија. Ови пољопривредни отпадни производи су златни минерали” антиоксиданата, који могу да смање упалу и заштите од одређених хроничних болести, тврде истраживачи са Универзитета Северна Kаролина.Идеја за овај пројекат започела је испитивањем различитих врста пољопривредног отпада на биоактивност, посебно коре кикирикија”, изјавила је Лиса Орл Дин, професорка науке о храни из Северне Kаролине и главна истражитељка овог истраживања.

Kожица кикирикија, која се обично баца након што се кикирики испече да би се направио маслац од кикирикија и други производи, садржи 15 одсто једињења фенола (биљних супстанци богатих антиоксидансима) по маси, утврдио је њен тим. Мељући кожицу у прах и додајући је млечној чоколади, истраживачи су успели, не само да учине чоколаду храњивијом, већ и да прикрију горак укус антиоксидантних једињења.Феноли су врло горки, па смо морали да пронађемо начин да то ублажимо”, рекла је Дин.

Докази указују на то да чоколада може да буде корисна за здравље, као што је побољшање крвног притиска. Али те предности најизраженије су код црне чоколаде, са високим процентом полифенола, биљних микронутријената и нижим процентом шећера и масти. Ипак, врста чоколаде коју је развио овај тим такође би могла да буде економичнија од црне чоколаде, пружајући исту количину микронутријената по нижој цени, наводи Инсајдер”.

(Извор Н1)

О аутору

administrator

Оставите коментар