МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МУЗИКА КОРОНА ВИРУСА

587 pregleda

Све то звучи као спој различитих мелодија. У звучном запису који траје сат и 50 минута, чују се звона, жичани инструменти, флаута и кото – традиционални јапански жичани инструмент чији је звук интригантан и умирујући.

Како звучи корона вирус?

Знамо како се преноси, који су симптоми и како изгледа под микроскопом нови коронавирус. Однедавно можемо и чути како звучи корона. Тим америчких научника претворио је структуру вируса у звучни запис. Осим што је мелодија интересантна, открила је и детаље о структури вируса, који се не могу уочити микроскопом. За неке је ово опуштајући звук, за друге прилично узнемирујући. Тако је бар судећи према коментарима остављеним испод звучног записа короне на платформи Саундклауд.

Снимак су направили научници Масачусетског института за технологију (МИТ). Професор Маркус Билер и његове колеге успели су да шиљке коронавируса који су састављени од аминокиселина, сонификацијом, односно вештачком интелигенцијом и посебним технолошким процесом, претворе у звучни запис.

Пријатан и релаксирајући карактер, такозване музике коронавируса, према речима аутора пројекта, професора Билера, вара наш слух исто као што и вирус вара наше ћелије.

Према речима вође тима, професора Маркуса Билера, то што се чује је вишеслојна алгоритамска композиција која помоћу звука одражава вибрације протеина, ритмичке елементе, редослед и формирање аминокиселина. Све то звучи као спој различитих мелодија. У звучном запису који траје сат и 50 минута, чују се звона, жичани инструменти, флаута и кото – традиционални јапански жичани инструмент чији је звук интригантан и умирујући.

Пријатан и релаксирајући карактер, такозване музике коронавируса, према речима аутора пројекта, професора Билера, вара наш слух исто као што и вирус вара наше ћелије. Претварајући вирус у овакву врсту музике, Билер и његов тим су сазнали да вирус корона користи домаћина. Тачније из организма оболелог преузима систем прављена протеина и користи га за сопствено размножавање. Та сазанања, уз још неке детаље које миркоскоп не може да открије, а откривају се анализом мелодије, како научници наводе, значајни су за развијање терапије и одговарајућих лекова за ковид 19. Послушајте сами: Viral Counterpoint of the Coronavirus Spike Protein (2019-nCoV)

(Извор РТС)

О аутору

administrator

Оставите коментар