МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРОЖДРЕ ЗВЕЗДУ ДНЕВНО

294 pregleda

Незасити апетит једне од највећих црних рупа у универзуму – „поједе једно Сунце дневно.

Једна од највећих црних рупа у универзуму чини се да има апетит који иде уз њену величину. Нова мерења утврдила су да је њена маса невероватних 34 милијарде пута већа од масе Сунца, а дневно прогута масе еквивалента наше звезде. То је чини једном од најбрже растућих црних рупа у универзуму, а њена маса је сврстава у посебну категорију ултрамасивних црних рупа. Поређења ради, црна рупа у средини Млечног пута 8.000 пута мање масе од ње.

„Уколико би ,црна рупа’ у Млечном путу желела да нарасте толико, морала би да прогута две трећине звезда у нашој галаксији, објашњава астроном Кристофер Онкен из Националног универзитета Аустралије. Откриће свемирског бехемонта први пут је објављено 2018. године. Црна рупа напаја џиновски квазар (извор електромагнетног зрачења) у средини галаксије J2157.

У време када је откривена, астрономи су проценили њену масу на око 20 милијарди Сунаца, а количину материјала коју прогута на пола Сунца дневно. Нова мерења показала су да је њен Шварцшилд радијус – радиус њеног хоризонта догађаја – 670 астрономских јединица (јединица раздаљине Земље од Месеца).

(Извор РТС)

О аутору

administrator

Оставите коментар