МЕЂУ ИЗМЕЂУ

РАТ ЉУДИ ПРОТИВ РОБОТА

307 pregleda

Свет би могао да се суочи са озбиљним катастрофама пре него што употреба оружја вештачке интелигенције (AI) буде регулисана на одговарајући начин, каже др Џефри Хинтон, добитник Тјурингове награде, који се сматра пиониром технологије. Бивши „Гуглов” инжењер, који је напустио компанију прошле године, упоредио је употребу технологије у војне сврхе са применом хемијског оружја – упозоравајући да ће се „веома гадне ствари” догодити пре него што глобална заједница постигне свеобухватан споразум упоредив са женевским конвенцијама.

„Претња о којој сам говорио је егзистенцијална претња”, рекао је он у интервјуу за ирски (RTE), истичући да ће „те ствари постати много интелигентније однас и да ће преузети власт”. Такозвани кум AI истакао је да ће вештачка интелигенција утицати на ширење дезинформација и губитак послова, као и на оружје будућности, додавши: „Једна од претњи су ‘борбени роботи који ће богатим земљама много олакшати да ратују са мањим, сиромашнијим земљама, а они ће бити веома гадни, и мислим да неизбежно долазе.”

Он је позвао владе да изврше притисак на технолошке стручњаке, посебно у Калифорнији, да спроведу опсежно истраживање безбедности AI технологије: „Уместо да то буде накнадна мисао, требало би да постоје подстицаји владе да би се осигурало да компаније улажу много труда у безбедност”. Научник је, такође, истакао огромне предности које вештачка интелигенција може донети човечанству, посебно у здравству, истичући да не жали ни за једним својим доприносом технологији.

Упркос растућем интересовању за вештачку интелигенцију, неколико истакнутих личности у технолошкој индустрији упозорило је на потенцијалне опасности нерегулисаног усвајања технологије. Извршни директор „Тесле” Илон Маск, саоснивач „Епла” Стив Вознијак и Јошуа Бенгио, који се сматра пиониром вештачке интелигенције за свој рад на неуронским мрежама, били су међу водећим личностима у индустрији што су прошле године заједно потписале писмо позивајући на агресивну регулацију сектора вештачке интелигенције.

 

(Илустрација Pixabay)

(РТ Балкан)

О аутору

administrator

Оставите коментар