МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СУНЦЕ И ВЕТАР 10 ОДСТО

189 pregleda

То су Kина, САД, Индија, Јапан, Бразил и Турска. За Европску унију и Велику Британију је овај удео још већи, док за Немачку износи чак 42 одсто.

Организација ЕМБЕР објавила је редовну полугодишњу глобалну анализу производње електричне енергије у којој се види напредак у употреби енергије ветра и сунца. Нешто мање од 10 одсто електричне енергије у првих шест месеци 2020. године потиче из ових извора, показује извештај који је настао на основу анализе 48 земаља, односно око 83 одсто укупне светске производње. У односу на прву половину прошле године пораст износи око 14 одсто, преноси портал Kлима101.

Најважнији и најоптимистичнији податак добије се када упоредимо садашњу ситуацију са 2015. годином када је потписан Париски споразум. Од тада је производња енергије помоћу ветра и сунца порасла више него дупло. Аутори извештаја су приметили и да је у поменутом периоду у овом погледу највише напредовала Индија где је, у односу на 2015. годину, највише порасла производња енергије из ових извора, а у исто време и највише опала производња угља.

Најновији извештај је показао да су у великом броју земаља ветар и сунце постали значајни извори, али и да утичу на смањење производње струје помоћу угља, што је посебно важно за заустављање климатских промена и спречавање драстичног повећања температуре. Kако показује ЕМБЕР извештај, глобална производња угља је у првој половини ове године опала за 8,3 одсто у односу на прву половину 2019. године, што је највећи пад до сада.

Посматрано од 2015. године, удео угља у глобалној производњи електричне енергије опао је са 37,9 одсто на 33 одсто. Овај пад од око пет одсто одговара порасту њене производње из сунца и ветра, што значи да су ови извори ефективно заменили потрошњу угља.

Међутим, треба узети у обзир и да је глобална потражња за електричном енергијом због пандемије ковида-19 опала за око три одсто, али и да на смањивању производње струје помоћу угља треба још доста радити. Наиме, IPCC ИПЦЦ извештај показује да производња до 2030. мора да пада за 13 одсто сваке године, како глобални просек температуре не би порастао више од 1,5 степени Целзијуса. ЕМБЕР извештај за прву половину ове године истиче да се у некима од највећих држава око 10 одсто укупне енергије производи помоћу ветра и сунца. То су Kина, САД, Индија, Јапан, Бразил и Турска. За Европску унију и Велику Британију је овај удео још већи, док за Немачку износи чак 42 одсто. Међу великим земљама најмање напредује Русија, у којој се на овај начин производи само 0,2 одсто енергије.

(Извор Н1)

О аутору

administrator

Оставите коментар